Descoperire incredibilă în Marea Neagră: Vasul vechi de 2.400 de ani, perfect conservat, cel mai vechi naufragiu din lume
Nivelurile scăzute de oxigen au conservat perfect epava din Marea Neagră.
O navă comercială grecească, datând din 400 î.Hr., a fost descoperită în apropiere de coasta bulgară, devenind astfel cea mai veche navă cunoscută din lume.
Nava descoperită în Marea Neagră
Nava de circa 23 de metri a fost descoperită de o echipă de cercetători în cadrul Proiectului de Arheologie Maritimă din Marea Neagră (Black Sea MAP). Aceasta a făcut parte dintr-un studiu de trei ani al fundului mării pentru a studia schimbările preistorice ale nivelului mării.
Utilizând tehnologie avansată de cartografiere, echipa a identificat 65 de naufragii pe o suprafață de peste 2.000 de kilometri pătrați de fund marin.
O cercetătoare din expediție, Helen Farr, a declarat: „Este ca o altă lume. ROV-ul (vehiculul subacvatic comandat de la distanță) coboară prin coloana de apă și vezi cum apare această navă în lumină, la fundul mării, atât de perfect conservată încât simți că te întorci în timp”.
Ce spune echipa de cercetători
Cu toate că a zăcut la 1,25 mile sub suprafață timp de mii de ani, nava își păstrează încă unele componente – cârma, vâslele și altele.
Cum este posibil acest lucru? Totul ține de nivelurile de oxigen. Dacă ai fost vreodată la scufundări, știi că cu cât mergi mai adânc, cu atât nivelul de oxigen este mai mic. În acest mediu cu nivel scăzut de oxigen, materialele organice, precum lemnul, pot fi conservate timp de mii de ani.
Așadar, echipa intenționează să lase nava acolo, dar a prelevat o mică mostră pentru a-i determina exact vârsta prin carbon-datere: „Este conservată, este în siguranță”, a adăugat Farr. „Nu se deteriorează și este puțin probabil să atragă vânători”.
Cu toate că acesta este cel mai vechi vas intact, cauzat de un naufragiu, este doar una dintre multele relicve preistorice pe care echipa le-a descoperit pe fundul Mării Negre.
Astfel, unele dintre acestea includ o „flotă din secolul al XVII-lea, vase romane de comerț, complete cu amfore, până la o navă completă din perioada clasică”. Echipa de cercetare a declarat că va fi nevoie de mai multe fonduri dacă ar dori să se întoarcă la locul descoperirii.