28 mai 2024 | 18:00

Descoperire extraordinară în pivnița unui vinificator din această țară: Oase de mamut din Epoca de Piatră

ACTUALITATE
Descoperire extraordinară în pivnița unui vinificator din această țară: Oase de mamut din Epoca de Piatră

Un vinificator din Austria a făcut o descoperire remarcabilă în timpul renovării pivniței sale. Nu a găsit un vin roșu sau alb de colecție, ci rămășițele unor mamuți preistorici.

Descoperire remarcabilă

Descoperirea a fost catalogată drept „o senzație arheologică” de către cercetătorii de la Institutul Arheologic Austriac al Academiei de Științe din Austria (OeAW). Andreas Pernerstorfer, vinificatorul din satul Gobelsburg, în districtul Krems, situat la vest de Viena, a dat peste mai multe oase masive îngropate adânc în pivnița sa.

Sursa: BBC

După ce a raportat descoperirea autorităților, oasele au fost identificate ca aparținând unor mamuți din Epoca de Piatră, datând de acum 30.000 până la 40.000 de ani. Pernerstorfer a declarat pentru Corporația de Radiodifuziune Austriacă (ORF) că inițial a crezut că a găsit o bucată de lemn lăsată de bunicul său.

„Am săpat puțin și mi-am amintit că bunicul meu spusese că găsise niște dinți în trecut. Apoi am realizat imediat că era un mamut”, a povestit el.

Excavații și semnificația descoperirii

Cercetătorii de la Institutul Arheologic Austriac, conduși de arheologii Thomas Einwögerer și Hannah Parow-Souchon, au început excavațiile începând cu mijlocul lunii mai. Descoperirile includ artefacte de piatră și cărbune, indicând că situl are o vechime între 30.000 și 40.000 de ani. Institutul a declarat că ultima descoperire comparabilă a avut loc acum 150 de ani, tot în districtul Krems.

„În timpul excavației de atunci, pivnițele respective au fost complet golite. Alte situri comparabile din Austria și țările vecine au fost excavate în urmă cu cel puțin 100 de ani și au fost în mare parte pierdute pentru cercetarea modernă”, a precizat Institutul într-un comunicat.

Hannah Parow-Souchon a subliniat că este pentru prima dată când pot investiga o astfel de descoperire în Austria folosind metode moderne. Cercetătorii cred că mamuții ar fi putut muri chiar în locul unde au fost găsite oasele, posibil fiind urmăriți și prinși într-o capcană de către oameni.

Odată ce vor fi excavate, oasele vor fi transportate la Muzeul de Istorie Naturală din Viena, pentru a fi studiate și expuse. Descoperirea ridică întrebări fascinante despre modul în care oamenii din Epoca de Piatră vânau mamuți, aducând o contribuție semnificativă la înțelegerea istoriei preistorice.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele