12 feb. 2024 | 00:48

Descoperire arheologică uimitoare în Tulcea: Prăbușirea unei case dezvăluie o structură misterioasă din secolul al IV-lea

ACTUALITATE
Descoperire arheologică uimitoare în Tulcea: Prăbușirea unei case dezvăluie o structură misterioasă din secolul al IV-lea

O descoperire arheologică uimitoare a avut loc în Tulcea, cercetătorii găsind acolo un monument funerar. Arheologii de la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” (ICEM) au venit cu această descoperire care a reușit să stârnească un interes profund în cadrul comunității, dar și printre localnici. Monumentul, datând cel mai probabil din a doua jumătate a secolului al IV-lea, a fost adus la lumină în timpul lucrărilor pentru realizarea unui sistem de preluare a apelor pluviale pe o stradă din oraș.

Marian Mocanu, arheologul care conduce echipa de la ICEM, a subliniat importanța și unicitatea acestei descoperiri. Monumentul funerar este remarcabil datorită construcției sale complexe, care include un culoar central și camere funerare.

Mocanu sugerează că acest edificiu ar fi putut aparține unei familii sau unor personalități extrem de influente și bogate din perioada respectivă. De asemenea, el a evidențiat faptul că o descoperire de acest gen este extrem de rară în zona Dobrogei, acesta fiind primul monument de acest fel descoperit în municipiul Tulcea și întâlnit doar o dată la câteva decenii în regiune.

În timpul săpăturilor arheologice, au fost descoperite oase provenite de la patru indivizi, ceea ce indică faptul că monumentul a fost utilizat pentru înmormântarea unor membri ai aceleiași familii sau comunități. Cu toate acestea, monumentul funerar a fost afectat în trecut de lucrările edilitare efectuate în zonă.

Descoperire arheologică în Tulcea care intrigă cercetătorii

Mocanu a subliniat că intervențiile anterioare au deteriorat monumentul, iar absența unei notificări cu privire la existența acestuia a complicat lucrurile. Cu alte cuvinte, lucrările efectuate în deceniile anterioare nu au luat în considerare importanța și prezervarea patrimoniului arheologic.

O parte interesantă a povestirii este disputa referitoare la existența continuării monumentului sub locuința unei femei în vârstă de 71 de ani, Sultana Bizdu. Aceasta neagă ferm prezența oricărui monument funerar în curtea sa, deși vecinii au găsit indicii care sugerează contrariul.

descoperire arheologică tulcea

Situl arheologic arata locul unui monument funaerar FOTO – Marian Mocanu

Se pare că locuința a suferit daune, iar în timpul reparării s-au descoperit elemente care amintesc de un hol sau un pasaj subteran. Cu toate acestea, Sultana Bizdu insistă că nu a existat nimic în curtea ei și nu dorește să coopereze cu arheologii sau autoritățile locale pentru a investiga mai departe această problemă.

Cu toate acestea, ICEM a asigurat că monumentul funerar va fi conservat în situl său original, iar lucrările de construcție vor fi deviate pentru a proteja integritatea acestuia. Această decizie reflectă angajamentul Institutului față de protejarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric al regiunii.