18 iun. 2024 | 11:00

Descoperire arheologică remarcabilă: 120 de milioane de ani din istoria Pământului, dezvăluiți într-un sit unic

ACTUALITATE
Descoperire arheologică remarcabilă: 120 de milioane de ani din istoria Pământului, dezvăluiți într-un sit unic

Un sit unic ce înregistrează dezvoltarea vieții pe o perioadă uluitoare de 120 de milioane de ani a fost descoperit de o echipă de cercetători de la Universitatea Stanford. Această comoară de informații se află într-una dintre cele mai inaccesibile locații de pe planetă, pe malurile râului Peel din Canada, care se varsă mai la nord în Delta Mackenzie și în Marea Arctică.

Un tezaur de istorie geologică

De obicei, paleontologii au la dispoziție doar o serie de instantanee din trecut, momente scurte în care condițiile au fost potrivite pentru fosilizarea animalelor sau plantelor. Aceste fosile sunt adesea fragmentate din cauza proceselor geologice ulterioare, ceea ce face dificilă reconstituirea completă a istoriei. Aceasta a fost situația și pentru Paleozoic, o eră deosebit de importantă, dar prost conservată, până la descoperirea echipei de la Stanford.

Rocile descoperite în situl de pe râul Peel înregistrează viața de pe fundul oceanului din perioada cuprinsă între 490 și 370 de milioane de ani în urmă. Straturile încep din Cambrianul Superior, o perioadă în care oxigenul era prea rar pentru a susține viața animală, și se încheie în Devonianul Mijlociu, când peștii au dominat mările. Între aceste perioade sunt incluse, cu puține întreruperi, erele Ordovician și Silurian.

„Este nemaiauzit să avem atât de mult din istoria Pământului într-un singur loc”, a declarat Erik Sperling, autorul principal al studiului.

„Nu există nicăieri altundeva în lume unde să poți studia o înregistrare atât de lungă a istoriei Pământului, unde nu există, practic, nicio schimbare în adâncimea apei sau tipul bazinului”.

Oxigenul și evoluția vieții

Lucrarea lui Sperling se concentrează pe ceea ce situl dezvăluie despre creșterea nivelului de oxigen. La început, Pământul avea foarte puțin oxigen în atmosferă sau oceane. Evenimentul Marii Oxidări de acum 2,5-2,2 miliarde de ani a schimbat această situație, dar nivelul de oxigen nu a fost suficient pentru a susține viața activă de astăzi. Timpul în care a avut loc a doua mare schimbare, când concentrațiile de oxigen s-au apropiat de cele actuale, este încă un subiect de dezbatere. Rezolvarea acestei întrebări ne va spune multe despre capacitatea diferitelor tipuri de viață de a supraviețui în medii cu oxigen scăzut.

Studiul concluzionează că atmosfera nu a ajuns la starea actuală decât mai târziu decât se credea anterior. „Animalele timpurii încă trăiau într-o lume cu oxigen scăzut”, a spus Sperling.

Provocările și importanța descoperirii

Valoarea acestor descoperiri este imensă, iar studiile viitoare ar putea aduce și mai multe informații. Totuși, această informație nu a fost obținută ușor. Locația este atât de inaccesibilă încât Sperling și colegii săi au trebuit să zboare cu elicopterul pentru a ajunge la sit și să se lupte cu vegetația densă folosind macetele. Odată ajunși acolo, munca pe teren a fost posibilă doar pentru o perioadă scurtă înainte de venirea iernii.

Această descoperire extraordinară oferă o fereastră rară și continuă către trecutul îndepărtat al Pământului, contribuind la o înțelegere mai clară a evoluției vieții și a condițiilor de mediu de-a lungul a sute de milioane de ani.