14 aug. 2024 | 09:30

Descoperire arheologică rară lângă Sibiu: Artefacte și oseminte vechi de mii de ani

ACTUALITATE
Descoperire arheologică rară lângă Sibiu: Artefacte și oseminte vechi de mii de ani
Un sit arheologic a fost descoperit la marginea Sibiului

Un sit arheologic a fost descoperit pe locul unei foste ferme de porci.

Un sit arheologic de mare valoare a fost descoperit la marginea Sibiului, pe terenul unei foste ferme de porci din perioada comunistă. Aici, arheologii au găsit artefacte și oseminte care datează din milenii trecute, oferind o perspectivă prețioasă asupra civilizațiilor care au trăit în această zonă din secolul al III-lea î.Hr. până în secolul VIII d.Hr.

Conform declarațiilor cercetătorului științific Ion Alexandru Bărbat, echipa a descoperit o locuință adâncită, cunoscută ca bordei, datând din a doua epocă a fierului.

„Avem o locuință adâncită, mai exact un bordei, pe care îl datăm, pe baza materialului ceramic, în a 2-a epocă a fierului. Ceramica este specifică în special orizontului celtic din Transilvania”, a explicat Bărbat, pentru Antena 3.

Această descoperire oferă o fereastră rară către cultura celtică care a influențat puternic zona Transilvaniei.

Oseminte și artefacte din mai multe epoci

Printre descoperirile făcute se numără și osemintele mai multor civilizații migratoare care au traversat această regiune de-a lungul secolelor. Osemintele găsite datează din a doua epocă a fierului, din secolul al III-lea î.Hr., dar și din perioada de început a secolului VIII. De asemenea, au fost identificate șapte morminte care aparțin gepizilor, un popor germanic migrator care a ajuns în Transilvania în secolul IV.

„Ne aflăm în fața unei necropele din prima jumătate a secolului șase. Sunt morminte de inhumație, morminte care aparțin unui neam germanic, cel mai posibil comunităților de gepizi”, a adăugat Bărbat.

Situl arheologic de la Sibiu Sursa: Antena 3

Pe lângă oseminte, arheologii au descoperit și o serie de artefacte valoroase, printre care se numără un pieptene bilateral din os cu nituri de fier, un recipient ceramic fin ornamentat și o cataramă. Fragmente de râșniță manuală, confecționate din rocă vulcanică și folosite probabil în epoca romană, au fost de asemenea găsite. Aceste descoperiri oferă indicii importante despre viața de zi cu zi a locuitorilor din acele perioade.

Analiză și conservare, înainte de expunerea publică

Toate descoperirile făcute pe acest sit arheologic vor fi supuse unor analize detaliate de către specialiști. Acestea vor ajuta la o mai bună înțelegere a istoriei regiunii și a influențelor culturale care au modelat comunitățile din zona Sibiului de-a lungul mileniilor. După finalizarea studiilor, artefactele și osemintele vor fi expuse publicului, oferind astfel o ocazie rară de a descoperi istoria profundă a Transilvaniei.

Această descoperire subliniază importanța continuării săpăturilor arheologice în regiuni cu potențial istoric, contribuind astfel la conservarea și promovarea patrimoniului cultural al României.