13 iun. 2024 | 19:00

Descoperire arheologică impresionantă la Orheiul Vechi: Cea mai mare comoară de unelte agricole din Europa Răsăriteană

ACTUALITATE
Descoperire arheologică impresionantă la Orheiul Vechi: Cea mai mare comoară de unelte agricole din Europa Răsăriteană

În așezarea urbană din perioada Hoardei de Aur de la Orheiul Vechi, Republica Moldova, a fost descoperit un depozit remarcabil de unelte agricole, considerat o adevărată comoară arheologică.

Descoperirea a avut loc întâmplător în anul 1963, iar intervenția promptă a arheologului Gh. Smirnov a permis recuperarea integrală a pieselor, informează Agenția Națională Arheologică (ANA) din Republica Moldova pe pagina sa de Facebook.

Detalii despre descoperirea arheologică

Depozitul, care cuprindea 124 de obiecte întregi și fragmentare, includea:

  • 68 de brăzdare
  • 41 de cuțite de plug
  • Un otic
  • O săpăligă
  • O coasă
  • Alte unelte de fier

Sursa Facebook / Agenția Națională Arheologică

Imediat după descoperire, Gh. Smirnov a publicat un raport succint în 1964, însă descrierea și ilustrarea detaliată a fiecărei piese au fost realizate abia în anul 2000 de către P. Bîrnea și T. Reaboi. Conform ANA, depozitul de unelte agricole de la Orheiul Vechi reprezintă cea mai mare descoperire de acest gen din întreaga Europă Răsăriteană.

Această colecție valoroasă oferă informații esențiale pentru studierea agriculturii și tehnicilor agricole din spațiul pruto-nistrean în perioada de cristalizare a statului medieval moldovenesc.

Importanța culturală și accesibilitatea pieselor

Actualmente, piesele din depozitul de unelte agricole descoperit la Orheiul Vechi sunt păstrate în colecțiile Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” și ale Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Această descoperire subliniază importanța sitului arheologic de la Orheiul Vechi și contribuie semnificativ la înțelegerea istoriei și culturii regiunii.

În renumita aşezare urbană din perioada Hoardei de Aur de la Orheiul Vechi, printre numeroase structuri și complexe arheologice, a fost scos la lumină si un remarcabil depozit de unelte agricole. Această formidabilă comoară arheologică a fost descoperită întîmplător în anul 1963 și grație intervenției arheologului Gh. Smirnov toate piesele au putut fi recuperate. Depozitul cuprindea un număr impresionant de brăzdare (68), împreună cu 41 de cuţite de plug, un otic, o săpăligă, o coasă şi alte unelte de fier (în total 124 de obiecte întregi şi fragmentare). Imediat după descoperire, Gh. Smirnov a prezentat un raport succint asupra depozitului, tipărit în anul 1964, însă publicarea integrală a acestui valoros complex arheologic, cu descrierea şi ilustrarea corespunzătoare a fiecărei piese, a fost realizată în anul 2000 de către P. Bîrnea şi T. Reaboi. Prin numărul şi dimensiunile pieselor, depozitul de unelte agricole de la Orheiul Vechi constituie cea mai mare descoperire de acest gen din întreaga Europă Răsăriteană, reprezentînd o sursă extrem de preţioasă pentru studierea agriculturii, în special a tehnicii agricole din spaţiul pruto-nistrean în perioada de cristalizare a statului medieval moldovenesc. Actualmente piesele din depozitul de unelte agricole descoperit la Orheiul Vechi se află în colecțiile Rezervației cultural-naturale ”Orheiul Vechi” și ale Muzeului Național de Istorie a Moldovei, se menționează în postarea de pe Facebook.

Descoperirea depozitului de unelte agricole la Orheiul Vechi nu doar că îmbogățește patrimoniul arheologic al Republicii Moldova, dar oferă și o perspectivă valoroasă asupra evoluției agriculturii în Europa Răsăriteană. Aceasta confirmă, încă o dată, importanța siturilor arheologice în conservarea și studierea istoriei noastre comune.