03 iun. 2024 | 13:00

Descoperire arheologică de peste trei mii de ani în Sfântu Gheorghe: Ce au descoperit a uimit toată lumea

ACTUALITATE
Descoperire arheologică de peste trei mii de ani în Sfântu Gheorghe: Ce au descoperit a uimit toată lumea

Arheologii afiliați cu Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, situat în Sfântu Gheorghe, au reușit să scoată la lumină artefacte istorice ce datează dintr-o perioadă de acum trei milenii.

Descoperirile au fost făcute posibile prin excavații arheologice realizate în cadrul limitelor orașului.

Descoperiri de importanță istorică

Vestigiile descoperite datează din neolitic, epoca bronzului și perioada culturii Gava. Săpăturile au avut loc în cadrul unui proiect de cercetare arheologică preventivă, realizat pe o stradă din municipiul Sfântu Gheorghe, unde s-au construit în ultimii ani mai multe locuințe.

Dr. Dan-Lucian Buzea a precizat: „Pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe, județul Covasna, au fost descoperite vestigii arheologice care atestă locuiri umane datate încă din cele mai vechi timpuri. Au fost descoperite importante materiale arheologice preistorice care datează din epoca pietrei, epoca cuprului, epoca bronzului, epoca fierului, perioada migrațiilor și perioada medievală”.

Printre descoperirile notabile se numără o vatră de foc cu diametrul de un metru, fragmente de vase întregibile de diferite dimensiuni, obiecte din lut ars, os, piatră și oase de animale. Materialele arheologice sunt atribuite culturii Gava-Holihrady din epoca bronzului târziu, datată între 1200 – 850 î. Chr. De asemenea, s-au descoperit șase morminte (de incinerație și de inhumație) și patru morminte cu depuneri de cai.

Importanța sitului și măsuri de protecție

Situl arheologic „Așezarea hallstattiană de la Sfântu Gheorghe – Arcuș” acoperă o suprafață de circa 50 hectare și este situat între râul Olt, pârâul Arcuș și prima terasă de la marginea dealurilor Arcușului. Săpăturile efectuate în perioada 2019-2020 au permis cercetarea a 947 complexe arheologice și o suprafață de circa 10 hectare. Dr. Dan-Lucian Buzea a explicat că situl a fost descoperit în 1996 în urma unei periegheze efectuate de dr. Valerii Kavruk.

Reprezentanții muzeului au subliniat importanța protejării acestui sit arheologic. Până în anul 2023, construirea multor locuințe în această zonă a afectat parțial situl. În prezent, situl este reglementat juridic și inclus în Planul Urbanistic General (PUG) din anul 2023. Astfel, orice intervenție în sol și subsol necesită cercetări arheologice preventive. Proiectele de investiții, inclusiv viitorul proiect de construire a Patinoarului de la Sfântu Gheorghe, vor fi precedate de cercetări arheologice pentru a proteja vestigiile descoperite.

Echipa de cercetare arheologică preventivă a fost formată din drd. Puskas Jozsef, dr. Dan Ștefan, dr. Dan-Lucian Buzea, dr. Paula Nicoleta Mazăre și dr. Florentina Mărcuți. Descoperirile realizate aduc o contribuție semnificativă la înțelegerea istoriei regiunii și la protejarea patrimoniului cultural național.