10 iul. 2024 | 13:28

”Demonii” unei prințese tulburate. Măruca Cantacuzino și-a turnat acid pe față pentru a-l pedepsi pe amantul său, Nae Ionescu

ACTUALITATE
”Demonii” unei prințese tulburate. Măruca Cantacuzino și-a turnat acid pe față pentru a-l pedepsi pe amantul său, Nae Ionescu

Trufașă, orgolioasă, frumoasă, inteligentă, sarcastică și seducătoare. Așa o descriu aristocrații, filosofii, artiștii și istoricii români pe Maria Cantacuzino, una dintre cele mai controversate figuri ale României la începutul secolului al XX-lea. Trădată de soț, abandonată de amanți și privită cu milă de marea iubire, prințesa și-a trăit viața, luptându-se cu depresia și tulburările de comportament, oscilând, în permanență, între extaz la agonie.

A devenit prințesă după ce s-a căsătorit cu Mișu Cantacuzino

În istoria României, Prințesa Maria Cantacuzino a rămas o figură deosebită și controversată, cu o viață marcată de trădări, intrigă și lux. Soția lui Mihail Cantacuzino, un aristocrat de marcă al epocii, Maria Cantacuzino a fost o personalitate complexă și enigmatică.

Maria Cantacuzino, născută Maria Rosetti Tecuceanu, provenea dintr-o familie nobilă și influentă. Era fiica lui Gheorghe Rosetti, un important diplomat și politician, și a fost educată într-un mediu rafinat și cosmopolit.

În 1884, Maria s-a căsătorit cu fiul Nababului, Mișu Cantacuzino, un aristocrat cunoscut pentru influența sa în viața politică și economică a țării. Căsătoria lor a fost una de prestigiu, consolidând legăturile dintre două familii nobile importante din România.

Viața de căsătorie a Mariei Cantacuzino nu a fost lipsită de probleme. În timp ce Mihail Cantacuzino era respectat pentru realizările sale politice și contribuțiile la dezvoltarea țării, Măruca a fost adesea în centrul atenției datorită personalității sale puternice și a modului în care a ales să-și gestioneze viața personală și publică.

Trădată de soț cu propria ei soră

Maria Cantacuzino a fost cunoscută pentru dragostea sa pentru lux și extravagante. Viața sa la palatul Cantacuzino din București a fost marcată de evenimente fastuoase, petreceri opulente și o implicare activă în cercurile sociale de elită ale vremii.

Palatul Cantacuzino era renumit pentru arhitectura sa impunătoare și grădinile elegante, care reflectau gustul sofisticat al prințesei.

Fericirea ei conjugală nu a durat mult, întrucât soțul ei, Mișu Cantacuzino, ar fi tradus-o cu nimeni alta decât sora acesteia, Nellie. Orbită de gelozie, prințesa îi cere divorțul, însă cei doi nu ajung să se despartă pe cale legală.

Vezi și: Înșelată și părăsită de toții iubiții, un singur bărbat i-a purtat de grijă: viața controversată a prințesei Măruca Cantacuzino

Măruca Cantacuzino - Enescu istorie Poveste

Relația Mariei Cantacuzino cu cercul politic

Maria a fost cunoscută pentru relațiile sale complexe cu figura politică și socială a vremii. Deși Mihail Cantacuzino era un susținător al tradițiilor și al stabilității în politica românească, Maria a fost adesea asociată cu intrigi și scandaluri care au avut un impact asupra imaginii publice a familiei.

În perioada interbelică, Maria Cantacuzino a fost acuzată de colaborare cu cercuri politice controversate și de implicare în activități subversive. Se spune că ar fi avut legături cu organizații secrete și că ar fi fost implicată în diverse conspirații politice care vizau schimbarea regimului de conducere.

Afacerile și implicarea în societate

În afară de viața de lux și controversele politice, Maria Cantacuzino a fost o personalitate activă în societatea românească.

A fost implicată în mai multe organizații caritabile și sociale, susținând cauze legate de educație și sănătate.

Prin intermediul acestor activități, a încercat să-și construiască o imagine pozitivă în ochii publicului, în contrast cu scandalurile și intrigiile care o înconjurau.

Măruca Cantacuzino a fost o susținătoare a artei și culturii. A organizat evenimente culturale și a fost patron al unor artiști și scriitori ai vremii. Activitățile sale în acest domeniu au fost adesea apreciate, chiar și în contextul controverselor care o înconjurau în alte sfere ale vieții sale.

mariuca-cantacuzino-parasita-iubiti-george-enescu

Măruca Cantacuzino și George Enescu

Marea dragoste a compozitorului George Enescu

Oacheșă, tânără, frumoasă și seducătoare precum o cadână, Măruca Cantacuzino reușește să capteze atenția domnilor din jurul ei, cu o simplă privire.

Într-o noapte de Revelion, ea se îndrăgostește nebunește de celebrul George Enescu, compozitorul fiind invitat să cânte la curtea Reginei Maria, una dintre prietenele apropiate de-ale prințesei.

”Bărbat, zeu sau demon este această siluetă de titan ieşită din trăsnet, zveltă, dar compactă ca de jasp negru? Destinul în persoană. Înaintează spre mine fatal, irezistibil, pe când eu merg, ca o somnambulă, în întâmpinarea lui.

Cu o strânsoare fierbinte, mi-a luat mâinile pe care i le-am întins cvasi inconştient. Ce s-a petrecut mai apoi? Ştiu doar că salonul s-a golit aproape imediat şi că am rămas singură cu el până dimineaţa.

Un singur om umplea şi-mi schimba universul la unison, cu care eu mă simţeam ca într-o veritabilă stare de transă, în vreme ce iubirea lui devenea fanatică cu fiecare oră care trecea, cu fiecare privire, cu fiecare strângere de mână.”, îl descria Maria Cantacuzino pe George Enescu.

Deși nu este o femeie liberă, frumoasa brunetă hotărăște să trăiască o poveste de iubire clandestină cu talentatul muzician. Cei doi se căsătoresc la scurt timp după decesul prințului Mișu Cantacuzino, dispărut tragic într-un accident de mașină.

Și-a turnat acid pe față pentru a-și pune capăt zilelor

Extravaganțele și stilul de viață libertin al prințesei s-au regăsit și în legăturile sale amoroase. Deși era căsătorită legal cu George Enescu, Maruca Cantacuzino și-a păstrat titulatura de prințesă și numele primului soț, nedorindu-și să fie cunoscută drept ”doamna Enescu”.

Mai mult de atât, plăcerile trupești și idilele brunetei treceau granițele mariajului său, prințesa având mai mulți amanți de-a lungul celor două căsnicii ale sale.

Cea mai cunoscută aventură a Mărucăi Cantacuzino este cea cu filosoful Nae Ionescu. Cei doi s-au iubit pătimaș, până când logicianul a părăsit-o pe prințesă. Orbită de furie, depresie și gelozie, Măruca Cantacuzino și-a turnat o sticluță de acid de față, vrând să-și pună capăt zilelor.

Din fericire, soțul ei, George Enescu, a îngrijit-o și a dus-o la spital, salvându-i viața, însă frumusețea legendară a prințesei a fost marcată pentru totdeauna, desfigurându-i chipul.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cei doi au rămas în România. Au plecat, în 1949, la Moscova, unde Enescu a avut concerte. Au participat la alte manifestări muzicale şi s-au retras la Paris.

În 1955, George Enescu se stinge din viață în Franța, iar soția lui se mută în Elveţia, unde-și va trăi restul zilelor până pe data de 22 decembrie 1968, când trece la cele sfinte. Este înhumată lângă marele compozitor, la cimitirul parizian Pere Lachaise.