Decizia ciudată a Ryanair care supără turiștii. De ce nu mai ai voie să vii cu sticle de apă în avion

de: Alexandru Puiu
02 09. 2024

Recent, Ryanair a luat o decizie controversată care a stârnit nemulțumirea multor turiști. Compania aeriană a interzis pasagerilor să aducă sticle de apă la bordul avioanelor, o măsură luată în urma unui comportament inadecvat observat la unii călători. Michael O’Leary, șeful Ryanair, a dezvăluit că această restricție vine ca răspuns la o practică tot mai frecventă: turiștii care zboară spre destinații de petrecere, precum Ibiza, își umplu sticlele de apă cu vodcă pentru a introduce alcool la bordul aeronavelor.

De ce a interzis Ryanair sticlele de apă

Motivul principal din spatele deciziei Ryanair de a interzice sticlele de apă la bordul avioanelor este legat de abuzul de alcool. Michael O’Leary a explicat că echipajul de cabină a observat o creștere a comportamentului problematic în rândul pasagerilor care zboară spre destinații populare de petrecere. Mulți dintre aceștia încercau să aducă alcool la bord ascunzându-l în sticle de apă, ceea ce a dus la situații de conflict și agresiune în timpul zborurilor.

O’Leary a menționat că problema nu se limitează doar la alcool, ci și la droguri, care contribuie la intensificarea comportamentului agresiv al pasagerilor. „Pe vremuri, oamenii care beau prea mult ajungeau să cadă sau să adoarmă. Dar acum acești pasageri iau și tablete și pudră. Este un amestec. Se ajunge la un comportament mult mai agresiv care devine foarte greu de gestionat”, a explicat șeful Ryanair. Din acest motiv, compania a decis să restricționeze accesul cu sticle de apă pe zborurile către destinații de petrecere, în încercarea de a preveni astfel de incidente.

Impactul deciziei asupra turiștilor și măsuri suplimentare

Decizia Ryanair de a interzice sticlele de apă la bord a stârnit nemulțumirea multor turiști, care consideră că această măsură este exagerată. Pe lângă interdicția privind sticlele de apă, Michael O’Leary face presiuni pentru a impune o limită de două băuturi pe aeroporturi, în speranța că aceasta va reduce comportamentul neadecvat cauzat de consumul excesiv de alcool. El a subliniat că echipajul de cabină se confruntă săptămânal cu incidente legate de pasagerii beți, în special pe zborurile către destinații precum Ibiza, insulele grecești și orașe din Marea Britanie.

Pe rețelele sociale, cum ar fi TikTok, unii turiști au început să împărtășească trucuri pentru a introduce alcool la bord, folosind sticle de apă sau căni de la barurile din aeroport. Această tendință a alimentat și mai mult îngrijorările Ryanair, determinând compania să adopte măsuri suplimentare pentru a controla comportamentul pasagerilor.

În plus, O’Leary a cerut aeroporturilor să limiteze numărul de băuturi servite pe biletul de îmbarcare, afirmând că nu este ușor pentru companiile aeriene să identifice pasagerii în stare de ebrietate înainte de îmbarcare. Deși aeroporturile au politica de a nu servi persoanele vizibil în stare de ebrietate, aceștia pot fi serviți de rude sau prieteni, ceea ce complică și mai mult situația.

Decizia Ryanair de a interzice sticlele de apă la bord și propunerea de limitare a consumului de alcool pe aeroporturi sunt măsuri menite să reducă incidentele provocate de pasagerii care consumă excesiv alcool. Cu toate acestea, aceste restricții au generat un val de nemulțumire în rândul turiștilor, care consideră că măsurile sunt prea stricte și afectează libertatea de a se hidrata în timpul zborurilor. Rămâne de văzut dacă aceste măsuri vor reuși să reducă problemele întâmpinate de Ryanair sau dacă vor provoca și mai multe controverse în rândul călătorilor.