De unde vine petrolul, de fapt. Oamenii de știință încearcă să dea de capăt acestui mister
Probabil ai citit pe undeva, la un moment dat, că petrolul ar fi făcut, de fapt, din dinozauri. Dacă această ipoteză ar fi adevărată, ar însemna, automat, că de fiecare dată când mergi la benzinărie, îți umpli rezervorul cu o cantitate impresionantă de „vitezozauri”.
Un mit distrus
Chiar dacă această teorie este răspândită, ea nu este adevărată. Petrolul nu este făcut din corpurile dezintegrate ale dinozaurilor antici.
„Pentru o anumită și ciudată motivare, ideea că petrolul provine de la dinozauri a rămas în mintea multor oameni”, a explicat geologul Reidar Müller, de la Universitatea din Oslo, pentru Science Norway.
Pe măsură ce algele și planctonul au murit, acum zeci de milioane sau chiar sute de milioane de ani, ele s-au scufundat pe fundul mării, unde s-au acumulat și au fost acoperite de straturi și straturi de sedimente.
În cele din urmă, după milioane de ani, într-un mediu cu presiune mare și conținut scăzut de oxigen, algele și planctonul au fost „gătite” și s-au transformat în acel ulei negru lipicios atât de util în 2024.
De aici, se infiltrează în sus până când lovește o rocă pe care nu o poate străbate, necesitând intervenția oamenilor pentru a o extrage.
Vezi și: Producția scăzută de petrol va afecta întreaga economie: Ce spun specialiștii
Petrolul nu vine de la dinozauri
În timp ce dinozaurii marini, sau chiar un T. Rex care și-a dat seama la timp că brațele sale nu erau tocmai bine adaptate pentru înot, s-ar putea găsi pe fundul oceanului după moarte, este puțin probabil să se transforme de sine stătători în petrol.
Asta se datorează în parte faptului că este necesar un mediu lipsit de oxigen pentru a transforma materia organică în petrol.
Odată decedați, ar fi devenit pradă pentru creaturi acvatice mai mici, care i-ar fi descompus până la oase, cu mult înainte să poată fi îngropați.
În concluzie, teoria potrivit căreia, atunci când când mergi la benzinărie pompezi dinozauri, este complet falsă.
Vezi și: O nouă specie de dinozauri a fost descoperită. Când a trăit, de ce i-a uimit pe oamenii de știință