24 ian. 2024 | 11:54

De ce ținem minte unele lucruri clar, iar altele spre deloc. Cum funcționează amintirile, de ce sunt selective

ACTUALITATE
De ce ținem minte unele lucruri clar, iar altele spre deloc. Cum funcționează amintirile, de ce sunt selective

Un vers celebru al anilor 1990 spunea cam așa: „amintirile mă chinuiesc, amintirile mă răscolesc, nu mai rezist…” – sau ceva de genul acesta. Așadar, cum funcționează memoria umană și de ce pare să fie selectivă, în anumite situații?

Cum funcționează amintirile

Capacitatea creierului de a forma amintiri puternice și persistente legate de substanțe precum cocaina, spre exemplu, a fost descoperită printr-un studiu recent.

Cercetarea, condusă de Dr. Charlie Clarke-Williams de la Universitatea Oxford, a avut ca scop înțelegerea mecanismului care permite creierului să păstreze aceste amintiri.

Studiul sugerează că aceste amintiri extrem de puternice pot exploata colaborarea între mai multe regiuni ale creierului.

Drogurile recreative precum cocaina sunt cunoscute pentru crearea de amintiri vii și durabile.

Utilizatorii își pot aminti detaliile înconjurătoare în timpul consumului de droguri, iar amintirile despre aceste situații pot declanșa dorințe intense.

Studiul întreprins de cercetători

Cercetătorii au efectuat experimente pe șoareci, monitorizând simultan cinci regiuni ale creierului: cortexul prefrontal, nucleul accumbens, amigdala, hipocampul și zona tegmentală ventrală.

Șoarecii au fost expuși la cocaină într-un experiment cu mai multe etape, iar cercetătorii au observat un lucru interesant: creșterile simultane de activitate în toate aceste regiuni cerebrale au prezis formarea robustă a amintirilor.

Modularea acestei activități a modificat comportamentul șoarecilor, împiedicându-i să caute cocaina în aceeași manieră.

Vezi și: De la sinapse la inteligența artificială: o călătorie prin misterul memoriei, unde a ajuns neuroștiința

Noi posibilități în știință

Înțelegerea acestui sistem deschide posibilități pentru dezvoltarea de tratamente direcționate pentru a ajuta persoanele aflate în recuperare.

Vezi și: Descoperire impresionantă: un nou studiu dezvăluie unde sunt stocate fragmentele de memorie

Amintirile slabe sunt adesea observate în procesul de îmbătrânire sau demență, însă la celălalt capăt al spectrului sunt amintirile anormal de puternice, caracterizate de prelucrarea necontrolată a informațiilor, susțin oamenii de știință.

Profesorul David Dupret, autorul principal al studiului, a subliniat importanța cercetării, afirmând că „amintirile puternice care pot conduce la acțiuni inadecvate sunt observate într-o gamă largă de afecțiuni cerebrale, cum ar fi dependența de droguri sau tulburările de stres post-traumatic”.

Vezi și: Cum să-ți antrenezi creierul. Trucurile pentru a îmbunătăți memoria

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele