02 sept. 2024 | 15:00

De ce roboții de uz casnic încă nu sunt la înălțime?

ACTUALITATE
De ce roboții de uz casnic încă nu sunt la înălțime?

La 22 de ani de la apariția primului Roomba, aspiratoarele sunt în continuare cea mai apropiată formă de robot casnic de ceea ce a fost Rosey în serialul „The Jetsons”. Cu toate că roboții de uz casnic sunt tot mai populari, aceștia nu au reușit să îndeplinească așteptările și promisiunile făcute în trecut.

Evoluția și provocările roboților casnici

Serialul animat „The Jetsons”, care a debutat pe 23 septembrie 1962, a introdus publicului personajul Rosey, un robot menajer care avea grijă de treburile casnice ale familiei. În cei 62 de ani care au trecut de la apariția sa, Rosey a rămas un simbol al promisiunilor neîndeplinite ale roboților de uz casnic. În realitatea anului 2024, roboții din locuințe nu sunt complet absenți, dar sunt departe de a fi atât de avansați cum ne-am fi așteptat. Până acum, compania iRobot a vândut peste 50 de milioane de Roomba, și aceasta este doar o fracțiune din numărul total de aspiratoare robot vândute la nivel global. De asemenea, roboții care tund iarba sau curăță piscinele au început să câștige teren, dar nu în aceeași măsură ca aspiratoarele.

Eșecul roboților de uz casnic de a atinge potențialul lor maxim nu se datorează lipsei cererii din partea consumatorilor sau a lipsei de efort din partea producătorilor. Este o problemă mai complexă, legată în principal de preț, funcționalitate și eficiență. În afară de exemplele menționate anterior, roboții casnici de astăzi nu fac suficient sau nu își fac treaba destul de bine, iar construirea unui robot care să bifeze ambele criterii ar fi prohibitibil de costisitoare pentru majoritatea oamenilor.

De ce aspiratoarele sunt roboți de succes

Pe parcursul mandatului său lung la iRobot, co-fondatorul și fostul CEO Colin Angle obișnuia să spună că nu a devenit un robotician de succes până nu a devenit un vânzător de aspiratoare. Aceasta este o afirmație care evidențiază ceva mult mai profund despre industrie. Înainte de apariția Roomba, compania experimentase cu diverse produse, de la păpuși pentru copii la echipamente militare. iRobot a găsit succesul concentrându-se pe o sarcină simplă: curățarea podelelor. Primele modele de Roomba erau primitive după standardele de azi, dar erau suficient de eficiente pentru a justifica prețul lor.

În cei aproape 25 de ani de la lansarea Roomba, mare parte din cercetările și dezvoltarea iRobot s-au concentrat pe îmbunătățirea sistemului, adăugând senzori, capacități de cartografiere și inteligență artificială, precum și integrarea cu asistenții inteligenți. Compania a investit și în alte categorii de roboți, inclusiv în cei pentru curățarea jgheaburilor sau a piscinelor, dar niciunul nu a reușit să recreeze succesul Roomba.

Viitorul roboților de uz casnic

Mulți experți sunt de acord că roboții de uz casnic din viitorul apropiat vor fi proiectați pentru a efectua o serie de sarcini simple: roboți sociali, cei care oferă îngrijire sau ajutor în treburile casnice. Pentru viitorul previzibil, fiecare robot va fi conceput cu una sau două funcții principale în minte. Există o frustrare evidentă că tehnologia roboților casnici nu a avansat la nivelul așteptărilor. Cu toate acestea, trebuie recunoscut faptul că s-a pus deja o bază solidă pentru viitorul acestora. Succesul viitorilor roboți casnici nu se va obține în vid, ci va fi construit pe cercetările și experiențele anterioare, inclusiv pe roboții care au deschis calea, cum ar fi Roomba.

Deși roboții de uz casnic sunt departe de a fi perfecți, dezvoltarea lor continuă și inovațiile din domeniu promit să aducă schimbări semnificative. Fie că este vorba de roboți care curăță podelele sau de dispozitive care ajută la sarcinile casnice mai complexe, tehnologia avansează și, odată cu ea, și speranțele noastre pentru o viață mai ușoară și mai confortabila.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele