De ce Pământul nu orbitează, tehnic, Soarele: Ce au descoperit oamenii de știință
Este posibil să fi fost învățați greșit la școală despre modul în care Pământul orbitează Soarele. Diagramele și animațiile clasice care ilustrează orbitele planetelor simplifică realitatea, pentru a evita complicațiile legate de concepte mai avansate.
Știm că Pământul orbitează în jurul Soarelui într-o formă numită elipsă. Acest lucru înseamnă că traiectoria sa nu este un cerc perfect, ci o curbă ușor aplatizată. În timpul anului, Pământul se află la distanțe diferite de Soare, iar această elipsă reflectă aceste variații. Dacă am desena orbita reală pe hârtie, ar fi dificil să observăm că nu este un cerc perfect.
De asemenea, este interesant de menționat că Pământul nu se rotește în jurul Soarelui într-un plan perfect plat, ci într-un plan ușor înclinat. Această mișcare a Pământului în jurul Soarelui determină anotimpurile și alte fenomene astronomice pe care le observăm.
Soarele și Pământul
Deși Soarele este cel mai masiv obiect din Sistemul Solar, având o masă de aproximativ 1.048 de ori mai mare decât cea a lui Jupiter, gravitația este un fenomen bidirecțional. La fel cum Pământul exercită o atracție gravitațională asupra noastră, și noi exercităm o atracție (mult mai mică) asupra Pământului.
„Legea a treia a lui Kepler descrie relația dintre masele a două obiecte care se rotesc reciproc și determinarea parametrilor orbitali”, explică NASA.
„Indiferent de dimensiunea sau masa obiectelor implicate, ambele se rotesc în jurul unui centru comun de masă, numit barycentru”.
Pentru simplitate, spunem că planetele orbitează Soarele. Cu toate acestea, barycentrul obiectelor din Sistemul Solar se află de obicei aproape de Soare, dar datorită influenței gravitaționale a giganților gazoși Jupiter și Saturn, rareori este chiar în interiorul Soarelui. Așadar, Pământul nu orbitează în prezent un punct din interiorul Soarelui, ci un punct din spațiu situat în afara acestuia.
Ce spun cercetătorii
Astronomul planetar și comunicatorul științific James O’Donoghue explică pe platforma X (Twitter) că „planetele orbitează Soarele în termeni generali, dar tehnic ele nu orbitează doar Soarele deoarece influența gravitațională a (mai ales) lui Jupiter înseamnă că planetele trebuie să orbiteze un nou punct în spațiu”.
Aceeași regulă se aplică și obiectelor mai mici, cum ar fi planetele și lunile lor. Pământul și Luna orbitează în jurul unui punct situat la aproximativ 5.000 de kilometri de centrul Pământului, deși acest punct se modifică pe măsură ce Luna se îndepărtează treptat de Pământ.
Deși aceste detalii nu au un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi (presupunând că nu sunteți astrofizician), ele sunt interesante și ne reamintesc că realitatea este adesea mai complexă decât ceea ce am învățat inițial la școala.