12 apr. 2024 | 14:55

De ce nu e bine să-ți ții telefonul mobil în buzunar: Ce spun experții

ACTUALITATE
De ce nu e bine să-ți ții telefonul mobil în buzunar: Ce spun experții

Expertii explică riscurile și ce trebuie să faci dacă îți faci griji cu privire la păstrarea telefonului mobil în buzunar.

Unde se află telefonul tău acum? Dacă citești acest articol, probabil că telefonul tău este în mână. Dar imediat ce termini, există o șansă bună să-l pui înapoi într-unul dintre buzunarele tale, așa cum fac mai mult de jumătate dintre americani, conform unui studiu din 2017. Este ceva ce facem destul de fără să ne gândim, dar telefoanele mobile sunt dispozitive puternice care emit un nivel scăzut de un tip de energie, cunoscut sub numele de radiație de radiofrecvență.

Nu este genul de radiație care produce daune acute organismului nostru, dar radiația, în general vorbind, poate fi dăunătoare celulelor și sănătății noastre. Experții tind să se împartă în două tabere: cei care spun că nu este nimic de îngrijorat în ceea ce privește utilizarea telefonului mobil și cei care sunt îngrijorați. Deci, ar trebui să ții smartphone-ul în buzunar? Iată ce trebuie să știi.

Mai întâi, ce este radiația telefonului mobil?

Telefoanele mobile comunică cu turnurile de telefonie mobilă și între ele folosind unde de radiofrecvență, care sunt o formă de radiație electromagnetică. Dar unde de radiofrecvență sunt cea mai puțin intensă formă din spectrul radiației electromagnetice. Cu toate acestea, asta nu înseamnă neapărat că sunt complet inofensive. Radiația de radiofrecvență intensă poate produce căldură și poate provoca creșterea temperaturii corpului și chiar arsuri, conform Societății Americane de Cancer.

Razele mai intense, precum razele gama și razele X, pot perturba atomii prin ionizare. Acest proces – în care un electron este înlăturat dintr-un atom altfel stabil – poate, la rândul său, să deterioreze ADN-ul nostru, ceea ce poate duce la cancer, conform ACS. Radiația de radiofrecvență, pe de altă parte, este considerată neionizantă și mai puțin carcinogenă. Cu toate acestea, unele cercetări sugerează o posibilă legătură între radiația de radiofrecvență provenită de la telefoanele mobile și rate mai ridicate ale anumitor tipuri de cancer și alte probleme de sănătate.

ACS, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Institutul Național de Cancer consideră toate că telefoanele mobile sunt non-cancerigene și sigure, în afară de posibilitatea ca telefoanele să se supraîncălzească. Cu toate acestea, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății consideră că câmpurile electromagnetice produse de telefoanele mobile sunt „posibil carcinogene” pentru oameni.

Provoacă radiația telefonului mobil cancer?

Radiația telefonului mobil nu prezintă caracteristicile radiației periculoase, carcinogene. Deși unele cercetări au sugerat posibile legături între utilizarea telefonului mobil și rate mai ridicate ale anumitor tipuri de cancer cerebral, aceste studii nu au demonstrat că smartphone-urile cauzează cu adevărat aceste cancere, iar autorii au exprimat îndoieli cu privire la cât de precise sunt nivelurile raportate de utilizare a telefonului mobil de către persoane.

Este demn de remarcat faptul că ratele de noi cancere cerebrale și ale sistemului nervos au scăzut din 1990, conform datelor CDC (numărul de noi tumori a crescut, dar doar pentru că populația a crescut). Dacă telefoanele mobile ar cauza tumori cerebrale, ratele ar fi probabil crescut odată cu creșterea utilizării smartphone-urilor, remarcă Elizabeth Hatch, epidemiolog al Universității Boston care a studiat legătura între fertilitatea masculină și utilizarea telefonului mobil.

Devra Davis, fondatoarea și președinta Environmental Health Trust, declară pentru Yahoo Life că îi preocupă faptul că ar putea exista o legătură între creșterea ratei de cancer colorectal la tineri și proliferarea smartphone-urilor, având în vedere momentul fiecărui eveniment. Este foarte greu de spus, însă, deoarece telefoanele mobile „au devenit atât de răspândite încât nu există un grup de control” al persoanelor care nu au telefoane mobile pentru a compara ratele de cancer ale utilizatorilor de telefoane mobile, spune Davis. Dar până acum, nu există nicio dovadă că radiația telefonului mobil cauzează creșterea acestei tipuri de cancer.