31 ian. 2024 | 08:38

De ce nu au făcut implozie sticlele de șampanie de pe Titanic: Explicația din spatele fenomenului bizar

ACTUALITATE
De ce nu au făcut implozie sticlele de șampanie de pe Titanic: Explicația din spatele fenomenului bizar

În momentul în care submersibilul condamnat Titan s-a scufundat, în timp ce echipajul încerca să exploreze epava vasului Titanic, în iunie 2023, oamenii au început să-și pună multe întrebări.

Una dintre aceste întrebări, pusă de mai multe ori în ultimul an, este de ce sticlele de șampanie găsite pe Titanic nu au făcut implozie. În schimb, există sticle care par să fie în mare măsură intacte.

Imploziile au loc atunci când obiectele colapsează asupra propriei greutăți, rezultatul unei diferențe între presiunea internă și cea externă.

Vezi și: Singurul suflet care a știut că Titanicul se va scufunda: pisica Jenny și-a dat puii jos de pe navă înainte de plecare

Ce s-a întâmplat pe Titanic, de fapt

Când presiunea devine prea mare pentru rezistența unui submarin, rezultatul este o implozie violentă, echilibrând presiunea în interiorul și în afara navei.

Părțile care nu au făcut implozie au evitat acest eveniment distructiv în mod deosebit, deoarece aerul fusese eliberat din interior, determinând presiunea să fie egală în exterior și în interior (condiții în care implozia nu va avea loc).

Deci cum a scăpat sticla de această soartă? Oamenii au sugerat că o parte din răspuns ar putea fi legată de presiunea crescută din interiorul sticlei de șampanie, cauzată de dioxidul de carbon din interior.

Presiunea din interiorul unei sticle de șampanie este mai mare decât se poate crede, ajungând până la aproximativ 6 bari, iar 1 bar este aproximativ presiunea atmosferică la nivelul mării. Șampania de astăzi este păstrată în sticle care pot rezista până la 20 de bari.

Vezi și: Lucrurile care au dus la sfârșitul Titanicului, dezastrul secolului: ce erori fatale s-au întâmplat, de fapt, pe nava sortită pieirii

de ce nu s-au spart sticlele de șampanie de pe titanic

De ce nu au făcut sticlele implozie: fizica explică fenomenul

Așadar, la începutul călătoriei sticlei de șampanie spre fundul oceanului, aceasta nu era în pericol de implozie.

De fapt, pe măsură ce începea să se scufunde, era într-un pericol redus de explozie, deoarece diferența de presiune între interior și exterior scădea, până la o adâncime de aproximativ 60 de metri, unde presiunea este de aproximativ 6 bari.

Apoi, diferența de presiune începea să crească semnificativ. Titanicul se află la aproximativ 3.800 de metri adâncime, sub aproximativ 381 de bari de presiune.

Vezi și: Cum arată Titanicul, la mai bine de 100 de ani de la tragedie. Cele mai clare imagini de până acum. „Acesta este un mormânt”. Foto

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele