27 aug. 2024 | 12:30

De ce ai nevoie de subtitrări la televizor chiar dacă ai auz bun

ACTUALITATE
De ce ai nevoie de subtitrări la televizor chiar dacă ai auz bun

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce ai nevoie de subtitrări pentru a urmări emisiunile tale preferate de televiziune, chiar dacă nu ai probleme cu auzul, răspunsul ar putea fi mai simplu decât crezi. Potrivit specialiștilor, o afecțiune comună, dar puțin cunoscută, ar putea fi de vină: tulburarea de procesare auditivă (APD).

Această afecțiune face dificilă înțelegerea conversațiilor în medii zgomotoase. Deși auzul este perfect funcțional, creierul întâmpină dificultăți în interpretarea vorbirii și transformarea ei într-un mesaj coerent.

Tulburarea de procesare auditivă și simptomele sale

Tulburarea de procesare auditivă (APD) afectează aproximativ cinci la sută din populație și poate face extrem de dificilă înțelegerea informațiilor auditive. Psihiatrul și specialistul în ADHD, Dr. Sasha Hamdani, explică într-un videoclip postat pe TikTok că APD înseamnă, practic, că, deși auzi perfect, creierul tău are probleme în a transforma vorbirea în ceva inteligibil.

Dr. Hamdani subliniază că simptomele APD includ dificultăți în înțelegerea a ceea ce spun oamenii, mai ales în locuri unde există mult zgomot de fond, precum și dificultăți în a urma instrucțiuni verbale sau în a răspunde imediat când cineva îți vorbește. „Poate te distrage zgomotul de fundal, efectele sonore sau coloana sonoră. Sau poate există o schimbare de volum și cineva începe să șoptească, iar tu nu poți interpreta sunetul”, explică Dr. Hamdani. Aceasta este una dintre cauzele pentru care mulți oameni au nevoie de subtitrări pentru a urmări televiziunea.

Conform NHS, APD este definită ca o condiție în care ai dificultăți în a înțelege sunetele, inclusiv cuvintele rostite. Această afecțiune se dezvoltă cel mai frecvent în copilărie, cauzând dificultăți în clasă, dar poate apărea și mai târziu în viață.

Subtitrările – o soluție utilă pentru APD

Subtitrările devin din ce în ce mai populare, mai ales în rândul tinerilor, datorită serviciilor de streaming video precum Netflix și Amazon. Un sondaj YouGov recent a arătat că, în timp ce doar 28% dintre oameni preferă să urmărească emisiuni TV și filme cu subtitrări, acest procentaj crește la 61% în rândul persoanelor cu vârste între 18 și 24 de ani. Acest lucru poate fi parțial explicat de dificultățile de procesare auditivă pe care le întâmpină unii tineri.

Folosirea subtitrărilor poate fi deosebit de benefică pentru cei care suferă de APD, deoarece permite citirea simultană a subtitrărilor și ascultarea cuvintelor rostite, ajutând la o mai bună procesare a informațiilor auditive. „Când vezi subtitrările în același timp în care auzi cuvintele sau sunetele rostite, acest lucru poate ajuta pe cineva cu APD să proceseze mai rapid ce a auzit și să țină pasul cu ritmul audio pe măsură ce acesta se desfășoară”, notează un blog al Empire Caption Solutions, un furnizor de servicii de subtitrare.

De asemenea, utilizarea subtitrărilor nu este neapărat un lucru rău. Studiile arată că încurajarea copiilor să urmărească emisiuni TV cu subtitrările activate poate îmbunătăți abilitățile de citire. Cercetările au demonstrat că copiii cu vârste între patru și șapte ani sunt de două ori mai predispuși să devină cititori buni dacă urmăresc emisiuni TV cu subtitrări.

Diferențele dintre APD și ADHD

APD este adesea confundată cu ADHD, mai ales la copii, deoarece cele două afecțiuni au simptome comune. Cu toate acestea, există câteva diferențe cheie. APD afectează în mod specific procesarea sunetelor, în timp ce ADHD cauzează perturbări mai generale ale atenției. De exemplu, persoanele cu APD întâmpină dificultăți în a învăța cântece sau a localiza sursa unui sunet, în timp ce persoanele cu ADHD pot avea probleme și cu sarcini auditive, dar și cu urmărirea instrucțiunilor scrise.

În plus, mulți oameni pot avea simultan ADHD și APD, ceea ce face și mai dificilă diferențierea între aceste afecțiuni. Dr. Hamdani explică: „APD este mai frecventă în rândul persoanelor neurodivergente, așa că poate simți nevoia de subtitrări pentru că, fără ele, este prea greu să urmărești un spectacol sau un film”.

Prin urmare, dacă simți că ai nevoie de subtitrări pentru a înțelege mai bine dialogurile din emisiuni și filme, ar putea fi un semn de APD, chiar dacă auzul tău este perfect normal. Utilizarea subtitrărilor poate fi o soluție simplă și eficientă pentru a face experiența de vizionare mai plăcută și mai accesibila.