Datorită lui, lumea e un pic mai bună acum. Impresionanta poveste a medicului Ștefan S. Nicolau, care a luptat împotriva virusurilor [VIDEO]
Ştefan S. Nicolau, născut pe 15 februarie 1896 la Ploiești, a fost un distins medic și cercetător român care și-a dedicat întreaga viață studiului microbiologiei și virusologiei.
După ce a absolvit Facultatea de Medicină în București și Cluj, Nicolau și-a continuat studiile în microbiologie la Paris și a lucrat la Institutul Pasteur și la Institutul Național de Cercetări Medicale din Londra.
Întors în țară, a devenit profesor la Facultatea de Medicină din Iași, apoi la cea din București, unde a fondat prima catedră de inframicrobiologie din lume și Institutul de Inframicrobiologie care îi poartă numele.
Și-a dorit ca oamenii să înțeleagă domeniul pe care îl studia
Într-un articol publicat în 1965, Nicolau își propunea să explice publicului larg domeniul în care și-a dedicat cariera. A descris virusurile ca fiind mici răufăcători, fotografiați și cercetați în detaliu.
A subliniat faptul că virusurile sunt de fapt macromolecule, molecule imense de substanțe chimice vii, care pot să se înmulțească și să provoace o varietate de boli, cum ar fi variola, poliomielita și rujeola.
Profesorul Nicolau a discutat progresele recente în domeniul inframicrobiologiei, inclusiv posibilitatea cultivării virusurilor în afara organismului și descoperirile legate de structura lor chimică, în special identificarea acidului nucleic ca fiind cauza îmbolnăvirilor.
A menționat și cercetările privind posibilitatea de a domestici virusurile pentru a stimula imunitatea și a lupta împotriva altor tipuri de virusuri.
Cum puteau virusurile să ne ajute, nu să ne distrugă
În plus, Nicolau a evidențiat eforturile de a utiliza virusurile în beneficiul omenirii, inclusiv pentru tratarea cancerului și combaterea altor boli. A subliniat importanța descoperirii interferonului, o substanță care ajută la protejarea celulelor împotriva virusurilor.
Profesorul Ștefan Nicolau a încetat din viață pe 15 octombrie 1967, la vârsta de 71 de ani. Moartea sa a fost profund marcată de comunitatea științifică și medicală din România, care l-a omagiat pentru contribuția adusă la progresul medicinii și pentru fondarea școlii românești de inframicrobiologie.