02 apr. 2024 | 15:00

Dacia Spring, operă de artă peste noapte. Ar putea fi cea mai scumpă mașină românească, datorită lui Banksy

ACTUALITATE
Dacia Spring, operă de artă peste noapte. Ar putea fi cea mai scumpă mașină românească, datorită lui Banksy

Un tablou Banksy apare în showroom-ul Dacia Spring, cel mai ieftin vehicul electric, acum neprețuit.

Un artist misterios a făcut un graffiti peste noapte pe un modest vehicul electric, transformându-l instantaneu într-o operă neprețuită.

Cum arată graffiti-ul de pe Dacia Spring

Proprietarul unui dealer Dacia din Grimsby a descoperit că modelul de showroom al noului automobil electric Spring a fost desenat de artistul britanic stradal misterios Banksy, transformându-l astfel într-o operă de neprețuit.

Graffiti Bansky pe Dacia Spring Sursa: TopGear

Preconizat să coste mai puțin de 15.000 de lire sterline când va fi disponibil mai târziu în acest an, adăugarea unei semnături Banksy la acest model a crescut imediat valoarea vehiculului cu peste o sută de ori, peste noapte.

Ca rezultat, mulți membri ai publicului au venit în grabă la dealer-ul din Humberside pentru a arunca o privire asupra lucrării, care a fost intitulată „Hope Springs Eternal”. Criticii au sugerat că numele indică un comentariu politic tăios și au respins ideea că ar fi „doar un joc de cuvinte vag”.

Operă de artă

Nu este clar ce l-a determinat pe Banksy să folosească Dacia Spring ca „pânză” pentru cea mai recentă lucrare a sa. Un vizitator a insistat că este o reprezentare a creșterii costului vieții, în timp ce altul a observat doar următorul lucru: „Dacă pot să obțin unul dintre acestea pentru 15 mii de lire, de ce aș cheltui dublu pe o Corsa electrică?”.

Proprietarul este acum în contact cu consiliul local pentru a discuta despre securitatea lucrării, care a fost deja supusă la mai multe tentative de furt de către persoane care nu înțeleg că nu poți, pur și simplu, să furi o operă de artă a unui artist de renume internațional și să o vinzi pe Ebay fără ca cineva să observe.

Experții independenți au confirmat pentru TopGear.com că acest lucru ar duce cu siguranță prețul de licitație al lui Banksy la zeci de milioane. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Dacia a subliniat că garanția pe trei ani ar fi anulată.