19 nov. 2024 | 23:26

Dacă planetele sunt atrase de gravitația Soarelui, de ce se îndepărtează totuși de el? Explicațiile surprinzătoare ale astronomilor

ACTUALITATE
Dacă planetele sunt atrase de gravitația Soarelui, de ce se îndepărtează totuși de el? Explicațiile surprinzătoare ale astronomilor

La prima vedere, pare un paradox: planetele din Sistemul Solar sunt menținute pe orbite stabile de gravitația Soarelui, și totuși, acestea se îndepărtează treptat de astrul central. Explicațiile acestui fenomen, aparent contradictoriu, dezvăluie procese fascinante din fizica cosmică și evoluția stelară.

De ce planetele nu cad în Soare?

Unul dintre motivele pentru care planetele nu se prăbușesc în Soare este mișcarea lor laterală. Potrivit NASA, Pământul, de exemplu, se deplasează cu o viteză impresionantă de aproximativ 107.826 de kilometri pe oră, aproape perpendicular pe direcția către Soare. Această mișcare laterală creează un echilibru cu forța gravitațională a Soarelui, menținând planetele pe traiectorii orbitale stabile.

Această viteză orbitală a fost moștenită în momentul formării Sistemului Solar, când materia din discul protoplanetar s-a adunat pentru a da naștere planetelor. Fără această mișcare laterală, planetele ar fi fost atrase direct în Soare.

De ce se îndepărtează planetele de Soare?

Un alt factor important care complică dinamica orbitelor este pierderea treptată de masă a Soarelui. În timpul procesului de fuziune nucleară, Soarele transformă hidrogenul în heliu, eliberând o cantitate enormă de energie sub formă de radiații electromagnetice și particule. În plus, vântul solar, un flux continuu de particule emanate de Soare, contribuie la pierderea masei sale.

Astronomii de la Massachusetts Institute of Technology explică faptul că această scădere lentă, dar constantă a masei solare, reduce forța gravitațională exercitată asupra planetelor. Drept urmare, orbitele planetelor se extind treptat. În cazul Pământului, distanța față de Soare crește cu aproximativ 1,5 centimetri pe an.

Deși acest ritm este imperceptibil la scară umană, efectele sale devin semnificative la nivel cosmic, în milioane sau miliarde de ani.

Soarele devorator: ce se întâmplă în viitor?

Deși planetele se îndepărtează încet, acest fenomen nu exclude posibilitatea ca unele dintre ele să fie „devorate” de Soare în viitorul îndepărtat. Atunci când Soarele își va epuiza rezervele de hidrogen, va intra în faza de gigantă roșie. În acest stadiu, straturile exterioare ale astrului se vor extinde, înghițind probabil Mercur, Venus și poate chiar Pământul.

Potrivit NASA, acest proces va avea loc peste aproximativ 5 miliarde de ani, oferind mult timp pentru a înțelege mai bine procesele stelare și pentru a găsi soluții tehnologice care să asigure viitorul speciei umane.

Un dans cosmic al gravitației și mișcării

Această aparentă contradicție dintre gravitația Soarelui și îndepărtarea planetelor subliniază complexitatea dinamicii Sistemului Solar. Este o lecție despre cum pierderile minuscule de masă ale Soarelui, combinate cu mișcările inițiale ale planetelor, influențează structura și echilibrul unui sistem atât de vast. Departe de a fi haotic, acest „dans cosmic” este rezultatul unor procese fizice bine definite, care modelează cosmosul în moduri surprinzătoare și fascinante.