28 iul. 2024 | 05:40

Dacă nu este oxigen în spațiu, cum arde Soarele? Întrebarea care frământă internetul

ACTUALITATE
Dacă nu este oxigen în spațiu, cum arde Soarele? Întrebarea care frământă internetul
În ciuda aparențelor, Soarele nu este în flăcări.

Deși există numeroase întrebări complexe despre univers, uneori este interesant să revenim la întrebările de bază. În acest spirit, răspundem la o întrebare care a fost pusă în mod repetat pe internet: „Dacă nu există oxigen în spațiu, cum arde Soarele?”

Primul lucru de menționat este că există oxigen molecular în spațiu – doar că nu în cantități mari. A fost găsit sub formă moleculară în câteva locuri, inclusiv Nebuloasa Orion, norul Rho Ophiuchi și galaxia numită Markarian 231. Chiar și în Nebuloasa Orion, oxigenul este rar, și cu siguranță nu este motivul pentru care Soarele „arde”, pentru că, de fapt, nu arde în sensul tradițional al cuvântului. Pământul este singurul loc din sistemul nostru solar unde știm că există foc. De fapt, este singurul loc din univers unde suntem siguri că există foc, și da, asta include stelele și Soarele.

Ce este focul și de ce nu se aplică Soarelui?

Pentru a avea foc, este necesar oxigen atmosferic liber. Fără acesta, combustia pur și simplu nu poate avea loc, iar pentru o combustie susținută, experimentele arată că este necesar un volum atmosferic de aproximativ 16% O2. Deși oxigenul este al treilea element cel mai abundent din univers, după heliu și hidrogen, oxigenul molecular liber a fost găsit în abundență doar pe Pământ, unde atmosfera noastră conține 21% oxigen.

Soarele este compus în proporție de 91% hidrogen și 8.9% heliu în termeni de număr de atomi, și aproximativ 70.6% hidrogen și 27.4% heliu în masă. Dacă faceți calculele rapid, veți observa că nu rămâne mult loc pentru oxigen, cu atât mai puțin suficient pentru a susține focul. În schimb, căldura și lumina sunt generate prin fuziune nucleară.

Cum generează Soarele căldură și lumină?

„Masa enormă a Soarelui este ținută împreună de atracția gravitațională, producând presiune și temperatură imense în nucleul său,” explică NASA. „La nucleu, temperatura este de aproximativ 27 milioane de grade Fahrenheit (15 milioane de grade Celsius), suficientă pentru a susține fuziunea termonucleară. Acesta este un proces în care atomii se combină pentru a forma atomi mai mari și, în acest proces, eliberează cantități uriașe de energie. În mod specific, în nucleul Soarelui, atomii de hidrogen fuzionează pentru a forma heliu.”

Aceasta este sursa căldurii și luminii generate de Soare. Dar, dacă Soarele nu este în flăcări și spațiul este un vid, cum simțim căldura Soarelui pe Pământ?

Căldura Soarelui pe Pământ

Cu mai puține particule pentru a interacționa în vidul (aproape) al spațiului, nu există suficientă materie pentru a se încălzi prin radiație. Căldura pe care o simțim pe Pământ nu este energia termică directă de la Soare, ci rezultatul radiației solare emise de Soare (lungimi de undă din spectrul electromagnetic, inclusiv lumina vizibilă) interacționând cu particulele de pe Pământ.

Astfel, atunci când razele solare ajung pe Pământ, ele încălzesc atmosfera și suprafața terestră prin acest proces de interacțiune. Este un fenomen complex, dar fascinant, care explică de ce, chiar dacă Soarele nu arde în sensul tradițional, el reușește totuși să ne încălzească și să ne lumineze planeta. Aceasta este, în esență, magia fuziunii nucleare și a modului în care universul funcționează la nivel fundamental.