08 mart. 2024 | 09:00

Cursul valutar din România, un ”truc de marketing” care ne costă scump. Cum este îngenuncheată economia de 5 lei pe euro, valoarea ce pare bătută în cuie

ACTUALITATE
Cursul valutar din România, un ”truc de marketing” care ne costă scump. Cum este îngenuncheată economia de 5 lei pe euro, valoarea ce pare bătută în cuie

Într-un peisaj economic în care euroizarea este omniprezentă, România se confruntă cu provocări semnificative generate de stabilitatea excesivă a cursului valutar.

Această realitate, în care prețurile la o gamă largă de bunuri și servicii sunt ancorate în euro, de la prețul apartamentelor și chiriile, până la telefonia mobilă și prețurile din piața auto, a devenit un truc de marketing costisitor pentru economia românească, conform analizei ZF.ro.

Efectele stabilității cursului valutar asupra inflației și dobânzilor

Stabilitatea cursului valutar leu/euro, care în ultimii patru ani a crescut cu doar 4,08%, se dovedește a fi o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, această stabilitate a ajutat importatorii, având în vedere că România este o țară predominant de importatori. Pe de altă parte, exportatorii români și companiile care operează pe piața internă se confruntă cu un adevărat dezastru economic. Creșterea prețurilor interne cu 33% în condițiile unui curs valutar care crește cu doar 4% reprezintă o pierdere reală de 30%, erodând marjele de profit ale companiilor.

Strategia de stabilizare a cursului valutar a avut un rol esențial în controlul inflației, permițând Băncii Naționale a României (BNR) să mențină inflația sub un anumit prag. Cu toate acestea, presiunea crescută pentru majorarea prețurilor la contractele legate de euro riscă să submineze eforturile BNR de a reduce inflația într-un ritm accelerat și, implicit, de a ajusta dobânzile în consecință.

Euroizarea Businessului, un dezastru pentru afacerile românești

Într-o economie profund euroizată, stabilitatea cursului valutar devine un dezavantaj major pentru companiile care au costurile exprimate în lei, dar veniturile legate de euro. În condițiile unei creșteri semnificative a costurilor interne, inclusiv salariile, dobânzile și materiile prime, fără o creștere proporțională a cursului valutar, companiile se confruntă cu reducerea marjelor de profit și chiar cu pierderi reale.

Pentru a contracara efectele negative ale stabilității cursului valutar, este imperativ ca autoritățile să exploreze soluții care să asigure flexibilitatea cursului valutar, în concordanță cu fluctuațiile economice și inflaționiste. De asemenea, este necesară o abordare mai dinamică și adaptată realităților economice pentru a proteja companiile românești exportatoare și pentru a stimula creșterea economică durabilă.

În concluzie, în timp ce stabilitatea cursului valutar leu/euro a fost percepută ca un avantaj în trecut, în contextul actual economic și inflaționist, aceasta se transformă într-un impediment major pentru creșterea economică a României. Ajustarea politicilor monetare și fiscale pentru a reflecta realitățile pieței și pentru a oferi companiilor un mediu mai predictibil și mai flexibil devine o necesitate urgentă pentru asigurarea unui viitor prosper al economiei românești.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele