10 ian. 2024 | 09:19

Curse gratuite cu trenul în Europa pentru mii de români. Așa poți să vezi lumea de tânăr, cu costuri minime

ACTUALITATE
Curse gratuite cu trenul în Europa pentru mii de români. Așa poți să vezi lumea de tânăr, cu costuri minime

Aproape 2.000 de tineri români vor avea posibilitatea să călătorească gratuit cu trenul în Europa în perioada martie 2024 – mai 2025 prin intermediul unui permis de călătorie fără costuri.

Comisia Europeană a confirmat continuarea programului DiscoverEU în 2024, inițiativă finanțată în cadrul programului Erasmus+. Acesta se traduce prin posibilitatea obținerii unui permis de călătorie gratuit pentru a explora diversitatea Europei cu costuri minime pentru un număr de 1974 de tineri români de peste 18 ani.

Citește și: Cum beneficiezi de călătorii gratuite cu trenul în Europa: vești bune pentru tinerii români

Cine călătorește gratuit cu trenul în Europa

Până la momentul de față, nu mai puțin de 11.600 de tineri români au beneficiat de un permis de călătorie prin intermediul inițiative DiscoverEU. Cei ale căror cereri din cadrul rundei de înscrieri „DiscoverEU” din luna octombrie 2023 au fost aprobate au acum confirmat că vor putea profita de călătorie gratuite. Ei vor călători în principal cu trenul, în perioada martie 2024 – mai 2025, se menționează în comunicatul de presă al Executivului european, citat de Economedia.ro. 

„DiscoverEU este o ocazie unică de a realiza o călătorie de neuitat în întreaga Europă, unde fiecare escală creează noi legături între oameni şi scoate în evidenţă numeroasele faţete ale frumuseţii Europei. Tuturor tinerilor exploratori care se lansează în această călătorie remarcabilă le spun: fie ca fiecare loc pe care îl vizitaţi să vă lărgească orizonturile, fiecare interacţiune să vă îmbogăţească spiritul şi fiecare întâlnire pe care o veţi avea să vă lase o amintire de neuitat!”, a declarat Iliana Ivanova, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, potrivit sursei citate.

Citește și: Tinerii români călătoresc gratuit în Europa: ce trebuie să facă

Ce este DiscoverEU, din cadrul programului Erasmus+

Programul DiscoverEU este o inițiativă a Uniunii Europene care oferă tinerilor cetățeni europeni de 18 ani oportunitatea de a călători gratuit prin Europa, cu scopul de a promova descoperirea patrimoniului cultural european, a înțelege diversitatea Europei, a obține experiențe valoroase de călătorie și a dezvolta noi rețele sociale.

Tinerii care sunt selectați primesc un pass Interrail, care le permite să călătorească cu trenul prin diverse țări europene. Programul încurajează de asemenea participarea tinerilor la evenimente și activități culturale și educaționale. DiscoverEU este un exemplu al modului în care UE încearcă să sprijine mobilitatea tinerilor și să contribuie la educația lor informală prin călătorii și explorare.

Cea mai recentă rundă a programului a fost deschisă pentru tinerii născuți între 1 ianuarie 2005 și 31 decembrie 2005, atât din statele Uniunii Europene, cât și a țărilor asociate Erasmus+. În total, s-au înscris 144.038 de tineri și au fost selectați 36.318.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele