25 mai 2024 | 09:00

Cum ți se calculează pensia în 2024, conform noii legi. Care sunt perioadele considerate stagiu de cotizare

ACTUALITATE
Cum ți se calculează pensia în 2024, conform noii legi. Care sunt perioadele considerate stagiu de cotizare

La 1 septembrie 2024, va intra în vigoare noua Lege a pensiilor, care aduce clarificări importante privind perioadele asimilate și cele care constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii din România.

Iată ce prevede această nouă legislație și cum îți va fi calculată pensia conform noilor reglementări.

Perioadele considerate stagiu de cotizare

Conform noii Legi a pensiilor, articolul 13 definește perioadele care constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:

a) Perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001, pentru care s-a datorat sau, după caz, s-a datorat și plătit contribuție de asigurări sociale;

b) Perioadele necontributive care au constituit vechime în muncă în baza legislației în vigoare până la data de 1 aprilie 2001, sau după caz, stagiul de cotizare conform legislației ulterioare acestei date;

c) Timpul util la pensie realizat de agricultori și durata de asigurare, în condițiile reglementate de Legea nr. 80/1992 privind pensiile și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

d) Perioada ulterioară datei de 1 aprilie 2001, în care persoanele au fost asigurate, conform legii, în sistemul public de pensii.

Perioadele asimilate

Articolul 14 din noua Lege a pensiilor definește perioadele asimilate în sistemul public de pensii, perioade în care asiguratul a fost implicat în activități care nu implică contribuții directe, dar sunt considerate pentru calcularea pensiei:

a) Cursurile de zi sau cu frecvență ale învățământului universitar organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă;

b) Serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, concentrare, mobilizare sau prizonierat;

c) Indemnizațiile de asigurări sociale acordate în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006;

d) Concediul pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă și boli profesionale, începând cu 1 ianuarie 2005;

e) Concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7 ani, începând cu 1 ianuarie 2006.

Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior sau mai multe cicluri de studii universitare de același nivel beneficiază de asimilarea unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere. Aceste perioade se valorifică numai în situația în care nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condițiile legii.

Perioadele suplimentare pentru condiții speciale de muncă

Articolul 15 prevede acordarea unor perioade suplimentare la stagiul de cotizare pentru munca desfășurată în condiții deosebite sau speciale:

a) 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite;

b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale.

Aceste perioade suplimentare sunt considerate stagiu de cotizare în condiții normale de muncă.

Stabilirea prestațiilor și perioadele internaționale

Articolul 16 menționează că stagiul de cotizare include perioadele pentru care asigurații datorează și/sau plătesc contribuții de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum și în alte țări, conform instrumentelor juridice internaționale la care România este parte. La stabilirea prestațiilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public din România și perioadele de asigurare realizate sau recunoscute conform legislației altor țări.

Noua Lege a pensiilor aduce clarificări esențiale privind perioadele care constituie stagiu de cotizare și perioadele asimilate, asigurând o evaluare corectă și transparentă a drepturilor de pensie. Începând cu 1 septembrie 2024, aceste reglementări vor fi aplicate, oferind un cadru legislativ solid pentru calcularea pensiilor și protejarea drepturilor asiguraților în sistemul public de pensii din România.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele