Cum se va majora salariul minim pe economie, de fapt. Cât de mult contează puterea de cumpărare, productivitatea și altele
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a făcut public, într-un comunicat transmis marți, intenția sa de a implementa o formulă inovatoare pentru determinarea salariului minim în România.
Decizia cu pricina vine în urma consultărilor cu partenerii sociali din sindicate și patronate, având ca scop elaborarea unui proiect de act normativ care să transpună în legislația națională Directivei Europene privind stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată.
Cum s-ar putea calcula salariul minim
Conform declarațiilor Ministerului Muncii, noua formulă pentru majorarea salariului minim va lua în considerare mai mulți factori cheie:
1. Puterea de cumpărare: devine esențial ca salariul minim să ofere oportunități reale pentru îmbunătățirea calității vieții lucrătorilor, reflectând astfel puterea de cumpărare a acestora.
2. Câștigul salarial mediu brut: nivelul salariului minim trebuie să fie echilibrat în raport cu câștigul salarial mediu brut din țară, astfel încât să se asigure o remunerare corectă și sustenabilă pentru muncă.
3. Productivitatea muncii: salariul minim va fi ajustat în funcție de nivelul de productivitate al muncii, reflectând eforturile și contribuțiile angajaților la creșterea economică.
Schimbările ar putea să aibă loc cel mai devreme în lunile următoare
Ministerul Muncii subliniază că implementarea Directivei 2041/2022, care va fi transpusă în legislația românească în acest an, va aduce în prim plan adaptarea nivelului venitului minim la condițiile sociale, economice și la evoluția indicatorilor economici din țară.
„Cu toţii ne dorim asta, nu doar premierul. Am cerut Ministerului Finanţelor o proiecţie, tocmai pentru a nu ajunge la un dezechilibru care să ducă la o eventuală creştere de alte taxe, TVA, impozite.
Asta e inacceptabil, şi atunci trebuie să găsim o soluţie, să vedem care este exact proiecţia pentru scăderea taxării muncii, respectiv pentru creşterea salariului minim, din ce moment, da asta după ce stăm de vorbă cu partenerii sociali, cu companiile, pentru că nu poţi să o faci de la Guvern, doar cu sindicatele, trebuie sî introduci în ecuaţie şi companiile”, a spus Rareș Bogdan.