Cum se calculează pensiile românilor, anunțul de la Casa de Pensii. Toți pensionarii trebuie să știe
Există un nou mod de a calcula pensiile românilor. Anunțul vine direct de la Casa de Pensii.
Cum se calculează pensiile românilor
Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a prezentat un nou exemplu al modului în care sunt aplicate punctele de stabilitate conform noii legi. Baciu a ilustrat modul de calcul al pensiilor pentru români.
După recalculare, unele pensii pot crește și cu 90%, a precizat Baciu. El a exemplificat această situație, arătând cine va beneficia de o majorare a sumei primite lunar.
”Ne-am uitat în carnetul de muncă, este vorba despre o doamnă care a lucrat ca țesătoare la Industria Textilă Unirea București și am luat numărul de puncte în momentul de față care îl are în plată doamna. Are 30,37587 puncte. Acestea sunt puncte calculate efectiv pe contributivitate, punctele pe care doamna le-a acumulat de-a lungul vieții active. Are o pensie în plată, în momentul de față, de 2.611 lei și un stagiu de cotizare realizat de 42 de ani. Pentru cei 42 de ani, stagiu de cotizare, se acordă acele puncte de stabilitate, și avem, pentru perioada între 25 și 30 de ani, avem 5 ani care se înmulțesc cu 0,5 puncte pentru fiecare an, rezultând un 2,5 puncte”, spune Daniel Baciu.
Calculul, concret
Astfel, conform acestuia, pentru perioada 30 – 35 de ani, avem tot cinci ani de zile și se acordă 0,75 puncte pentru fiecare an, rezultând 3,75 puncte. De asemenea, pentru perioada 35 -42 de ani este vorba de 7 ani, aici se acordă câte un punct pentru fiecare an și ajunge să aibă 7 puncte. Iar dacă adunăm toate aceste puncte, ajungem la un total puncte stabilitate de 13,25 puncte.
Un exemplu concret este o femeie care a muncit la o țesătorie timp de 40 de ani, având și ani în grupa a doua. Ea va primi aproximativ 1.000 de lei în plus la pensie.
Baciu a menționat că normele de aplicare vor fi publicate la sfârșitul lunii februarie. El a subliniat că, începând cu 1 septembrie, punctele contributive existente în plată la acea dată vor fi incluse în calculul pensiilor.
În cazul femeii menționate, totalizează 43,62587 puncte.
Conform noii formule de calcul, stabilită de Legea 360/2023, care implică multiplicarea numărului total de puncte cu valoarea punctului de referință (81 în anul 2024), rezultă o pensie de 3.534 de lei.
Aceasta reprezintă o creștere de 35,35%, conform declarației lui Baciu.