Cum să-ți îmbunătățești conexiunea la internet: Trucuri ca să-ți crești viteza Wi-Fi
Puține lucruri sunt mai frustrante decât un Wi-Fi lent. Este o durere de cap enormă dacă lucrezi de acasă, dacă încerci să instalezi gadgeturi inteligente pentru casă sau dacă te uiți la Netflix la sfârșitul zilei. Deci, ce poți face dacă Wi-Fi-ul tău pare să fie întotdeauna instabil, indiferent de furnizorul de servicii de internet pe care îl ai sau de câte dispozitive sunt conectate?
Cum îți crești viteza la Wi-Fi?
Există o modalitate simplă de a-ți optimiza rețeaua Wi-Fi care durează doar câteva minute. Există o mulțime de factori care determină vitezele de internet și, deși există câteva trucuri sau linii directoare pe care le poți urma pentru a îmbunătăți vitezele și acoperirea wireless generale în casa ta, unul dintre cei mai importanți factori este locația routerului. Iar cel mai bun loc nu este întotdeauna locul în care tehnicianul îl instalează.
În primul rând, alege routerul potrivit pentru spațiul tău. Totul începe cu alegerea routerului sau a altui echipament potrivit. Nu toate routerele sunt la fel, iar dimensiunea și aspectul casei tale vor determina de ce tip de rețea wireless ai nevoie.
Pentru majoritatea apartamentelor și caselor mai mici (sub 1.500 de metri pătrați), un singur punct de acces wireless ar trebui să fie suficient. Acestea fiind spuse, dacă routerul tău are câțiva ani, poate vrei să iei în considerare trecerea la un model mai nou cu suport pentru 802.11ax sau Wi-Fi 6. Aceasta este cea mai recentă generație de tehnologie Wi-Fi și îți va oferi cele mai rapide viteze wireless posibile și cea mai bună acoperire generală.
Pentru case mai mari, pe mai multe niveluri, merită să iei în considerare actualizarea la o rețea mesh pentru a oferi o acoperire constantă în întreaga casă. Odată ce punctul de acces principal este instalat, dacă vezi că un colț îndepărtat al casei nu are o acoperire wireless solidă, trebuie doar să adaugi un alt nod în acea zonă. Problemă rezolvată.
Vezi și: Modul inedit în care poți folosi semnalul Wi-Fi. Descoperirea uimitoare a oamenilor de știință
Trucuri ca să ai internet bun
Nu uita: indiferent dacă ai un singur punct de acces sau o rețea mesh, locul în care plasezi punctul de acces principal contează în continuare.
Când te muți pentru prima dată într-o casă sau un apartament nou, modemul este de obicei instalat de-a lungul peretelui într-una dintre părțile îndepărtate ale casei. Acest lucru se datorează faptului că acolo intră linia în casă și treaba tehnicianului este să stabilească conexiunea – nu să-ți optimizeze rețeaua. Acea parte este asupra ta.
Este tentant să lași routerul acolo unde l-a instalat tehnicianul. Dar este puțin probabil ca aceasta să fie o locație optimă pentru a avea internet bun.
Routerele trimit semnalul în toate direcțiile, așa că dacă acesta este lăsat în colțul casei, un procent semnificativ din acoperirea wireless este trimis în afara casei. De aceea, cel mai bun pariu este să muți routerul într-o locație centrală pentru a optimiza semnalul.
Instalarea unui router peste casă de la modem se poate dovedi deranjantă. Este posibil să necesite rularea manuală a unui cablu Ethernet CAT5 sau CAT6 deosebit de lung sub podea sau de-a lungul pereților sau apelarea la ajutorul adaptoarelor de rețea de linie de alimentare, care folosesc cablurile electrice ale casei, pentru a transmite un semnal de internet dintr-un punct în altul. Dar acoperirea wireless îmbunătățită va merita.
Vezi și: Cum găsești parola de la Wi-Fi, pe Windows 11: Metoda simplă
Routerele tind să-și răspândească cele mai puternice semnale în jos, așa că cel mai bine este să montezi routerul cât mai sus posibil pentru a maximiza acoperirea. Încearcă să-l așezi sus pe un raft cu cărți sau să-l montezi pe perete într-un loc neobservat.
Încearcă să alegi o locație care să fie departe de alte electronice și obiecte metalice mari. Cu cât sunt mai mulți pereți, obstacole mari și electronice în apropierea routerului, cu atât sunt mai mari șansele ca ceva să interfereze cu semnalul.
Un tip de dispozitiv electronic de evitat în mod special este cuptorul cu microunde, care emite un semnal puternic în banda de 2,4 GHz, aceeași bandă wireless în care funcționează routerul tău care poate provoca interferențe electronice în același timp blocând sau perturbând fizic semnalul.
Alături de electronice, fii atent la mobilierul voluminos care ar putea limita raza de acțiune a semnalului. Wi-Fi-ul nu se deplasează bine prin apă, de exemplu. Deci ai grijă dacă ai un acvariu.
Vezi și: Trucul simplu pentru a crește viteza WiFi-ului. Motivul pentru care routerul devine lent