14 sept. 2024 | 11:19

Cum să oprești pescărușii să-ți fure mâncarea: Sfaturi de la un expert în comportamentul animalelor

ACTUALITATE
Cum să oprești pescărușii să-ți fure mâncarea: Sfaturi de la un expert în comportamentul animalelor
Sfaturi ca pescarusii sa nu-ti mai fure mancarea

Un om de știință susține că a descoperit cea mai bună metodă pentru a preveni pescărușii să îți fure cartofii prăjiți – prin simpla menținere a contactului vizual cu aceștia înainte ca ei să atace.

Pescărușii, hoții de mâncare

Studiul, condus de profesorul Paul Graham, expert în comportamentul animalelor, arată că privitul fix și indicarea cu degetul către „prădătorii” înaripați poate speria pescărușii suficient pentru a-i împiedica să îți fure mâncarea în timpul unei zile petrecute pe plajă.

Într-un interviu acordat podcastului „Inside Science” al BBC, profesorul de la Universitatea Sussex a explicat: „Nimeni nu pățește să i se fure cartofii prăjiți de două ori. Este un fel de taxă pe care o plătești ca turist când ajungi într-un oraș de pe litoral. Odată ce ai fost păcălit, găsești rapid un loc unde să stai cu spatele la un perete, ceea ce împiedică pescărușul să aibă o linie de atac pentru mâncarea ta. Animalele care fură sunt conștiente de atenția individului de la care încearcă să fure”.

Prof. Graham a descris pescărușii ca fiind o specie „cleptoparazită”, preferând să fure mâncarea altor specii în loc să depună efort pentru a o găsi singuri. El a adăugat: „Unul dintre lucrurile pentru care sunt renumiți este cleptoparazitismul, ceea ce înseamnă că fură mâncare de la alte specii, folosindu-și inteligența pentru a fi hoți, în loc să depună efortul de a-și procura hrana”.

Sfaturi de la experți

În plus față de sfaturile pentru a evita furturile de mâncare, profesorul Graham a transmis un mesaj important despre viitorul pescărușilor. El a subliniat că, pentru a reduce dependența acestora de mâncarea umană, societatea trebuie să reducă cantitatea de gunoi. „Fiecare pasăre învață individual ce alimente sunt de dorit, iar dacă putem reduce accesul lor la aceste surse, fie din coșurile de gunoi, fie de pe stradă, acei indivizi nu vor dezvolta niciodată încrederea de a fura acea mâncare de la oameni.”

Un caz recent care a atras atenția a fost cel al unui pescăruș filmat furând pungi de chipsuri, fiind interzis dintr-un magazin local din Weymouth, Dorset. Angajații magazinului Central estimează că pasărea, poreclită „Steven Seagull”, a furat aproximativ două cutii de chipsuri în ultimele săptămâni. Hoțul îndrăzneț se strecoară în magazin când ușa este deschisă, ia un pachet, fuge afară, îl desface și împarte gustarea cu alți pescărusi.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele