08 aug. 2024 | 08:54

Cum recuperezi aur din electronice vechi. Soluția găsită de autoritățile din Marea Britanie

ACTUALITATE
Cum recuperezi aur din electronice vechi. Soluția găsită de autoritățile din Marea Britanie
Cum recuperezi aur din electronice vechi

O nouă tehnologie pentru recuperarea aurului din deșeurile electronice este folosită de Monetăria Regală a Regatului Unit.

O nouă tehnologie de recuperare a aurului din deșeurile electronice este utilizată de Monetăria Regală a Regatului Unit, într-un proiect ce vizează valorificarea metalelor prețioase ascunse în munții de telefoane vechi, calculatoare obsolete și laptopuri defecte care se adună în depozitele de deșeuri. În jur de 60 de miliarde de dolari în metale prețioase ar putea fi ascunși în gropile de gunoi și depozitele de fier vechi din întreaga lume, iar această inițiativă își propune să recupereze o parte semnificativă din aceste bogății invizibile.

Colaborare inovatoare între Monetăria Regală și startup-ul canadian Excir

Monetăria Regală a Regatului Unit, recunoscută pentru producția monedelor britanice, a semnat un parteneriat cu startup-ul canadian de tehnologie curată Excir, pentru a utiliza o tehnologie revoluționară, capabilă să extragă și să recicleze în siguranță aurul și alte metale prețioase din deșeurile electronice. Această tehnologie de pionierat are potențialul de a recupera până la 99% din aurul încorporat în circuitele electronice, în doar câteva secunde.

Plăcile de circuite din dispozitivele electronice conțin cantități mici de aur în conexiunile lor, datorită proprietăților sale de conductivitate, dar și alte metale utile precum argint, cupru, plumb, nichel și aluminiu. De-a lungul timpului, obținerea acestor metale din deșeuri electronice a fost o provocare, însă tehnologia dezvoltată de Excir promite să schimbe acest lucru.

După pregătirea plăcilor de circuite printr-un „proces unic,” acestea sunt introduse într-o formulă chimică patentată care extrage selectiv aurul în câteva secunde. Lichidul îmbogățit cu aur este apoi procesat și transformat în aur pur, care poate fi topit în lingouri. În plus, procesul are și potențialul de a recupera paladiu, argint și cupru.

Impactul potențial asupra economiei circulare și mediului

Sean Millard, Chief Growth Officer la Monetăria Regală, a declarat că această tehnologie chimică revoluționară este un pas important spre un model de economie circulară, contribuind la refolosirea resurselor prețioase ale planetei și la crearea de noi competențe în Regatul Unit. În prezent, doar aproximativ 22% din deșeurile electronice sunt colectate, depozitate corespunzător și reciclate. Însă, cu ajutorul noii tehnologii, problema deșeurilor electronice ar putea fi redusă semnificativ.

Pe plan global, se estimează că aproximativ 62 de milioane de tone de deșeuri electronice sunt generate anual, suficient pentru a umple peste 1,5 milioane de camioane de 40 de tone. Odată cu creșterea cererii pentru gadgeturi electronice, se preconizează că această cifră va crește cu încă 32% până în 2030, făcând din deșeurile electronice sursa de deșeuri solide cu cea mai rapidă creștere din lume.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat deșeurile electronice drept deșeuri periculoase, deoarece conțin materiale toxice care, dacă nu sunt tratate corespunzător, pot elibera substanțe chimice nocive în mediu. De exemplu, echipamentele electronice aruncate pot elibera plumb și mercur în mediul înconjurător, substanțe care pot afecta dezvoltarea normală a sistemului nervos central în timpul sarcinii, copilăriei și adolescenței. În plus, deșeurile electronice nu sunt biodegradabile și se acumulează în mediul înconjurător, generând probleme serioase de mediu.

Această nouă tehnologie de recuperare a metalelor prețioase din e-deșeuri nu doar că promite să reducă impactul negativ asupra mediului, dar oferă și oportunitatea de a valorifica ceea ce ar fi fost altfel o resursă pierdută, transformând o problemă majoră într-o soluție sustenabilă și profitabilă.