17 sept. 2024 | 13:59

Cum faci un Negroni de Negroni Week 2024, înveți istoria cocktailului cu Campari și descoperi locațiile participante la eveniment

ACTUALITATE
Cum faci un Negroni de Negroni Week 2024, înveți istoria cocktailului cu Campari și descoperi locațiile participante la eveniment

Ar fi bine să bei un Negroni pe întregul parcurs al anului, mai ales dacă înveți cum să faci acest cocktail clasic în confortul căminului. Indiferent dacă este sau nu unul dintre mixurile tale favorite, niciodată nu este mai potrivit să-l experimentezi însă decât de Negroni Week, un eveniment anual care celebrează rețeta tradițională de la 1919 în perioada 16 – 22 septembrie inclusiv în locațiile participante din România.

Dacă numele îți este străin, cocktailul Negroni, unua dintre cele mai celebre băuturi din lume, are o poveste fascinantă care începe în Florența, Italia, în anul 1919. Legenda spune că băutura a fost creată la cererea unui personaj excentric și cunoscut pentru gusturile sale sofisticate, Contele Camillo Negroni.

Ce este Negroni, cocktailul clasic cu Campari

Contele Camillo Negroni era un obișnuit al Caffè Casoni din Florența (care astăzi se numește Caffè Giacosa). În acea vreme, unul dintre cele mai populare cocktailuri era Americano, un amestec clasic de Campari, vermouth dulce și apă minerală. Contele, însă, dorea o variantă mai puternică și a cerut barmanului Fosco Scarselli să înlocuiască apa minerală cu gin, o alegere curajoasă care a transformat complet băutura.

Barmanul a respectat dorința contelui și a finalizat băutura cu o felie de portocală în loc de tradiționala lămâie din Americano, pentru a simboliza noua creație. Astfel s-a născut Negroni, un amestec echilibrat de gin, Campari și vermouth dulce, servit peste gheață.

Negroni a devenit rapid popular nu doar în Florența, ci și în alte orașe din Italia și, ulterior, în întreaga lume. Popularitatea sa a crescut exponențial datorită gustului său unic, o combinație perfectă de dulce, amar și uscat.

În onoarea contelui, familia Negroni a înființat ulterior Distilleria Negroni, unde au produs și comercializat o variantă îmbuteliată a cocktailului sub numele de Antico Negroni.

Ce este Negroni Week, evenimentul global organizat de Campari

Negroni Week este un eveniment global anual dedicat celebrării faimosului cocktail Negroni, care combină aprecierea pentru această băutură clasică cu un scop caritabil. Evenimentul a fost lansat în 2013, ca o colaborare între brandul Campari și revista Imbibe, pentru a aduce în prim-plan atât cultura cocktailurilor, cât și importanța sprijinirii cauzelor caritabile.

Pe durata Negroni Week, baruri, restaurante și localuri din întreaga lume se înscriu pentru a participa și a crea diverse versiuni ale cocktailului Negroni. În fiecare locație, o parte din veniturile obținute din vânzarea Negroni-urilor este donată către organizații caritabile alese de participanți.

Evenimentul oferă participanților libertatea de a experimenta cu rețeta clasică a Negroni-ului, încurajând creativitatea și dezvoltarea de noi versiuni, cum ar fi:

  • Negroni Sbagliato (cu prosecco în loc de gin),
  • White Negroni (cu gin, Lillet Blanc și Suze),
  • sau alte reinterpretări inovative care folosesc diverse tipuri de băuturi alcoolice și arome.

Negroni Week nu este doar un eveniment de sărbătorire a unei băuturi emblematice, ci și un mod prin care industria ospitalității și iubitorii de cocktailuri pot contribui la cauze importante. Fiecare locație participantă selectează o organizație caritabilă pe care dorește să o susțină, iar donațiile merg direct către acea cauză. De-a lungul anilor, milioane de dolari au fost strânse pentru diverse organizații, de la asociații de sănătate, la cauze sociale și de mediu.

Începând cu lansarea sa în 2013, Negroni Week a crescut în popularitate, ajungând la participarea a mii de locații din peste 80 de țări. Acesta a devenit un eveniment iconic nu doar pentru iubitorii de Negroni, ci și pentru comunitățile care beneficiază de pe urma donațiilor strânse în această săptămână specială.

În 2024, Negroni Week se organizează între 16 și 22 septembrie și la eveniment participă aproximativ 100 de locații din România. Pentru a o găsi pe cea mai apropiată de tine, poți accesa acest link. Ca referință, găsești baruri și restaurante participante în București, Brașov, Sibiu, Blaj, Râmnicu Vâlcea, Târgoviște, Pitești, Alba Iulia, Ploiești, Cluj Napoca, Târgu Jiu, Bacău, Craiova, Baia Mare, Brăila, Galați, Iași, Oradea, Arad, Timișoara și nu numai.

Cum faci un cocktail Negroni

Deși există numeroase rețete de Negroni și sunt șanse mari să nu-ți placă toate, merită să ai în vedere că rețeta originală a implicat gin, dar poți crea un Negroni și cu rom, tequila sau mezcal. Dacă înlocuiești gin cu o parte și jumătate de bourbon whiskey, vei obține un Boulevardier, cu mențiunea foarte importantă că această iterație se servește în cupă fără gheață, în timp ce majoritatea versiunilor de Negroni sunt prezentate într-un pahar de tip rocks/tumbler cu un cub mare de gheață.

30 ml Gin – Whitley Neil Original

30 ml Campari

30 ml Vermut Dulce – Antica Formula

Preparare: Adaugi toate ingredientele într-un pahar de mixat cu multă gheață, amesteci bine pentru a răci și dilua băutura timp de 10 – 15 secunde. Strecori băutura într-un pahar de timp tumbler, cu baza groasă, peste gheață proaspătă, preferabil un singur cub mare și transparent. Pentru decor, poți folosi o coajă de portocală pe care ai presat-o deasupra paharului pentru a-i scoate uleiurile esențiale, după care i-ai dat drumul în pahar. Am văzut și variante cu jumătate de felie de portocală

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Alfa-Drink-logo-1

Alfa-Drink-logo-1

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele