01 apr. 2024 | 17:12

Consumul de cafea reduce dramatic riscul de reapariție a acestei boli: Ce au descoperit cercetătorii

ACTUALITATE
Consumul de cafea reduce dramatic riscul de reapariție a acestei boli: Ce au descoperit cercetătorii

Băutorii de cafea au un risc mult mai scăzut de reapariție a tumorilor canceroase în intestin, conform unui nou studiu.

Un studiu observațional efectuat pe 1.719 persoane din Olanda a descoperit că pacienții cu cancer colorectal care consumă cel puțin două cești de cafea pe zi au mai puține șanse să aibă o recidivă în viitor. Consumul a câteva cești pe zi părea, de asemenea, să reducă șansele lor de deces prematur.

De ce să bei cafea

Acest lucru a fost valabil pentru pacienții care suferă de toate etapele cancerului de colon, cu excepția celor mai avansate, care au fost excluse din analiză.

Astăzi, cancerul de colon reapare după tratament în până la 30% dintre pacienți, ceea ce înseamnă că, dacă descoperirile recente din Olanda pot fi verificate în studii mai mari, cafeaua ar putea fi recunoscută într-o zi ca un medicament care schimbă viața pentru unii pacienți cu cancer.

Comparativ cu pacienții cu cancer colorectal care au băut mai puțin de două cești de cafea pe zi, cei incluși în studiu care au băut cel puțin cinci cești pe zi au avut un risc cu 32% mai mic ca boala lor să se întoarcă în următorii șase ani sau cam așa ceva.

Ce spun cercetătorii

În aceeași perioadă de timp, a existat, de asemenea, o legătură semnificativă între cât de multă cafea bea un pacient și riscul lor de a muri din orice cauză, conform unei echipe internaționale de cercetători, condusă de oameni de știință de la Universitatea Wageningen din Olanda.

Consumul de trei până la cinci cești de cafea pe zi a fost asociat cu cea mai mare reducere a mortalității generale – atingând aproximativ 29% în comparație cu cei care au băut mai puțin de două cești. Dar după mai mult de cinci cești pe zi, acest vârf a scăzut.

Rezultatele sugerează că a bea cât mai multă cafea posibil nu îmbunătățește șansele unui pacient cu cancer, dar ar putea avea rezultate negative pentru alte aspecte ale sănătății lor.