08 apr. 2024 | 10:00

Complet interzis pentru românii care au copii, se schimbă legea în România. Amenzi usturătoare de la ”Protecția Copilului”

ACTUALITATE
Complet interzis pentru românii care au copii, se schimbă legea în România. Amenzi usturătoare de la ”Protecția Copilului”

Într-un efort de a proteja drepturile și bunăstarea copiilor din România, o nouă lege importantă este în curs de dezbatere în Camera Deputaților.

Propunerea legislativă vizează combaterea agresiunii psihologice asupra minorilor, prin intermediul introducerii unor prevederi care să abordeze fenomenul înstrăinării părintești și să impună sancțiuni pentru cei care nu respectă dispozițiile judecătorești.

Definirea și combaterea înstrăinării părintești

Proiectul de lege propune introducerea unor noi puncte în Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului, cu accent pe efectele juridice ale acțiunilor de înstrăinare părintească. În conformitate cu aceste prevederi, înstrăinarea părintească este definită ca fiind determinarea unui copil de a avea o reacție ostilă față de unul dintre părinți. Acest comportament este considerat o formă de violență psihologică, iar proiectul de lege vizează atât cazurile în care unul dintre părinți este vinovat de această acțiune, cât și situațiile în care alți membri ai familiei contribuie la perpetuarea ei.

Un aspect semnificativ al proiectului de lege îl reprezintă introducerea unor sancțiuni pentru părinții care nu respectă hotărârile judecătorești referitoare la relația cu copiii lor. Aceste sancțiuni includ amenzi zilnice, care vor varia între 10% și 15% din venitul net lunar al părintelui și nu vor fi mai mici de 300 de lei. În cazul încălcării custodiei părintești, aceste amenzi se vor dubla, în încercarea de a descuraja comportamentul nepotrivit care poate afecta stabilitatea și bunăstarea copiilor.

Protejarea relațiilor familiale și a copiilor

Proiectul de lege mai prevede și obligația pentru reprezentanții serviciului public de asistență socială de a efectua vizite la domiciliul copiilor și de a furniza informații despre modul în care aceștia sunt îngrijiți, în cazul în care există semne că viața și securitatea minorilor sunt amenințate în cadrul familiei. Totodată, se subliniază importanța menținerii fraților împreună, o măsură esențială pentru a asigura coeziunea familială și bunăstarea copiilor, în conformitate cu drepturile lor fundamentale.

Propunerea legislativă în curs de dezbatere în Camera Deputaților reprezintă un pas semnificativ către protejarea drepturilor și siguranței copiilor din România. Prin abordarea agresiunii psihologice asupra minorilor și impunerea unor sancțiuni pentru cei care încalcă hotărârile judecătorești, se urmărește crearea unui cadru legal care să asigure o creștere sănătoasă și fericită pentru copiii țării.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele