03 nov. 2024 | 16:11

Comorile descoperite în România în apropierea căilor ferate. Datează de acum 8000 de ani, arheologilor nu le-a venit să creadă

ACTUALITATE
Comorile descoperite în România în apropierea căilor ferate. Datează de acum 8000 de ani, arheologilor nu le-a venit să creadă
Arheologii au facut o descoperire incredibila in zona Recas din Romania. (Foto: Profimedia)

Recent, arheologii din Timișoara au făcut o descoperire excepțională, revelând o serie de structuri metalurgice care datează din perioada neolitică timpurie, cu aproximativ 8000 de ani în urmă. Această descoperire impresionantă a fost făcută în zona orașului Recaș, pe traseul modernizării căii ferate Timișoara Est – Lugoj, și reprezintă unul dintre cele mai vechi situri de prelucrare a metalului descoperite în Europa de Est. În această zonă, arheologii de la Muzeul Național al Banatului din Timișoara au scos la lumină mărturii istorice de mare valoare, inclusiv un cuptor primitiv folosit pentru reducerea minereului de fier.

Un sit metalurgic unic în Europa

Descoperirea făcută la Recaș constă în structuri metalurgice ce includ un cuptor folosit pentru reducerea minereului de fier, fiind un exemplu rar și deosebit de bine conservat de prelucrare a metalului din perioada neolitică.

Potrivit specialiștilor, situl arheologic ar data din perioada 5950-5850 î.Hr., ceea ce plasează această zonă metalurgică printre cele mai vechi descoperite până în prezent pe teritoriul României și chiar al Europei.

Această structură metalurgică era esențială pentru comunitățile din acea perioadă, întrucât cuptoarele de fier permit extragerea și prelucrarea metalului, ceea ce a contribuit semnificativ la dezvoltarea uneltelor și armelor, dar și la avansarea tehnologică.

Arheologii subliniază că acest tip de descoperire este extrem de rar și oferă o perspectivă unică asupra modului în care societățile din neolitic au început să folosească metalele, ceea ce va ajuta la completarea cunoștințelor despre această perioadă istorică.

Vezi și: Descoperire arheologică impresionantă: Ierihon, centrul uneia dintre cele mai vechi civilizații agricole

De la situl arheologic la muzeu

După descoperirea și documentarea sitului, piesele arheologice, inclusiv cuptorul metalurgic, au fost transportate și depozitate în cadrul Muzeului Național al Banatului, urmând să fie analizate în detaliu de către experți.

Cercetările amănunțite urmează să identifice mai precis tehnicile folosite de locuitorii neolitici pentru obținerea și prelucrarea metalelor.

Descoperirile făcute la Recaș ar putea fi incluse în viitoarele expoziții muzeale, pentru a fi admirate de public și pentru a sublinia importanța istorică a acestei regiuni.

„Dintre structurile metalurgice descoperite, un cuptor utilizat în reducerea minereului de fier a fost selectat pentru prelevarea in situ și transportat ulterior în depozitele Muzeului Național al Banatului,” au declarat reprezentanții Muzeului, subliniind faptul că această descoperire constituie o oportunitate de a îmbogăți patrimoniul cultural al României.

Comoara veche de 8000 de ani ascunsa langa caile ferate din Recas. Sursa foto Facebook Muzeul Național al Banatului

Comoara veche de 8000 de ani ascunsa langa caile ferate din Recas. Sursa foto Facebook Muzeul Național al Banatului

Recaș, o zonă bogată în istorie

Orașul Recaș, situat în județul Timiș, este cunoscut pentru istoria sa îndelungată. Prima atestare documentară a localității datează din anul 1319, dar această nouă descoperire arheologică extinde istoria locului cu mii de ani în urmă.

Astăzi, Recaș are o populație de peste 9.580 de persoane și este compus din mai multe sate, printre care Bazoș, Herneacova, Izvin, Nadăș, Petrovaselo și Stanciova.

Descoperirile din zonă demonstrează că regiunea a fost locuită și dezvoltată încă din vremuri străvechi, beneficiind de resurse naturale și acces la căile de transport și comerț.

Vezi și: Descoperire arheologică de 5.000 de ani dezvăluie secretele civilizațiilor chineze antice

Al șaptelea sit arheologic pe traseul feroviar Timișoara Est – Lugoj

Această descoperire la Recaș este, de fapt, al șaptelea sit arheologic identificat pe traseul viitoarei linii ferate Timișoara Est – Lugoj.

Lucrările de modernizare a infrastructurii feroviare au oferit o șansă unică de explorare a terenurilor adiacente și au scos la iveală astfel de situri istorice, care, în mod normal, ar fi putut rămâne necunoscute.

Arheologii vor continua să cerceteze zona și să documenteze fiecare descoperire făcută, astfel încât să poată înțelege mai bine modul de viață și inovațiile tehnologice ale societăților din perioada neolitică din regiunea Banatului.

Aceasta este una dintre rarele oportunități de a explora bogăția arheologică a României și de a conserva aceste comori pentru viitor.

Importanța descoperirilor și planurile de viitor

Descoperirea acestei zone metalurgice de la Recaș deschide noi perspective în ceea ce privește evoluția și tehnologia comunităților neolitice din această regiune.

Pentru publicul larg, piesele descoperite vor constitui o atracție importantă în viitoarele expoziții ale Muzeului Național al Banatului, care plănuiește să expună obiectele și structurile din situl metalurgic alături de alte artefacte din perioade similare, oferind astfel o imagine completă asupra dezvoltării tehnologiilor de prelucrare a metalelor în Europa timpurie.

Astfel de descoperiri demonstrează că istoria României este mai profundă și mai complexă decât se credea până acum, iar cercetările arheologice nu doar că îmbogățesc patrimoniul cultural național, ci contribuie la o mai bună înțelegere a trecutului nostru comun.

Vezi și: Descoperire arheologică importantă în Turcia: Sculpturile „Grupul Scylla”, scoase la lumină la Laodiceia