20 iun. 2024 | 11:33

Comoară din Epoca Vikingilor, descoperită pe această insulă: Unde este expusă

ACTUALITATE
Comoară din Epoca Vikingilor, descoperită pe această insulă: Unde este expusă

Un om cu un detector de metale a descoperit un lingou de argint din Epoca Vikingilor, pe Insula Man.

Descoperirea lingoului de argint

John Smart, un detectorist de metale cu peste 40 de ani de experiență, a găsit un lingou de argint vechi de 1.000 de ani în timp ce explora Insula Man, situată în Marea Irlandei între Irlanda de Nord și Anglia. Conform unui comunicat de la Manx National Heritage, Smart a descoperit lingoul de dimensiunea unui deget, acesta fiind folosit în perioada vikingă pentru schimbul de bunuri și servicii.

„Este gândul de a găsi ceva interesant… detectezi pe un teren unde nu este nimic, este tăcere, apoi brusc auzi un mic bip”, a declarat Smart pentru Manx Radio.

Analiza și clasificarea artefactului

Conform legii insulei Treasure Act 2017, Smart a predat artefactul către Manx National Heritage, care l-a transmis apoi Coronerului de Inquests al insulei. Coronerul a declarat lingoul de metal, care cântărește aproximativ 11 grame, drept „comoară.” Determinarea s-a bazat pe o analiză a argintului utilizând fluorescența cu raze X și un microscop electronic cu scanare, care au oferit informații despre compoziția chimică. Analiza a fost efectuată de Universitatea din Liverpool și Manx National Heritage.

Rezultatele au arătat că lingoul conținea 88% argint. Conform legii, orice artefact care conține cel puțin 10% metal prețios și nu are un proprietar identificabil este considerat comoară.

„Lingourile ca acesta erau folosite în lumea vikingilor pentru comerț”, a spus Allison Fox, curator de arheologie pentru Manx National Heritage.

„Lingourile erau cântărite și testate pentru a se asigura de conținutul lor de argint și erau folosite integral sau parțial pentru a cumpăra orice avea nevoie un viking. Era o monedă transfrontalieră”.

Importanța istorică a descoperirii

Aceasta nu este prima dată când argint din Epoca Vikingilor (793-1066 d.Hr.) a fost descoperit pe Insula Man. În 2021, un alt vânător amator de comori a dezgropat un tezaur „pușculiță” conținând numeroase artefacte, inclusiv 87 de monede și 13 bucăți de brățări de argint tăiate, care serveau drept „argint spart” sau monedă care putea fi fragmentată în diferite dimensiuni.

„Acest lingou poate fi doar un mic artefact, dar pus în context, ajută la ilustrarea modului în care Insula Man a fost parte a rețelei internaționale de comerț viking acum o mie de ani, inclusiv modul în care funcționa economia vikingă și unde pe insulă avea loc comerțul”, a spus Fox pentru Manx Radio.

„Îl compar adesea cu un card de credit, practic. Deoarece valoarea sa este în conținutul de argint… îl puteau folosi oriunde în lumea vikingilor”.

Lingoul este acum expus în Galeria Vikingă și Medievală a Muzeului Manx, conform comunicatului.