12 ian. 2024 | 13:49

Cod Rutier 2024: Pentru ce riști să primești amenzi uriașe, trebuie să fii foarte atent

ACTUALITATE
Cod Rutier 2024: Pentru ce riști să primești amenzi uriașe, trebuie să fii foarte atent

Odată cu sosirea noului an, șoferii se confruntă cu amenzi mai consistente în cazul abaterilor în trafic. Guvernul a luat decizia de a renunța la plafonarea valorii punctului de amendă, iar aceasta a crescut cu 20 de lei începând cu 1 ianuarie 2024. Această schimbare aduce consecințe financiare mai serioase pentru cei sancționați în trafic.

Codul Rutier 2024 vine cu amenzi mai mari

Din 2018 până în 2023, valoarea punctului de amendă a fost plafonată. Cu intrarea în vigoare a noilor reguli, pentru fiecare punct de amendă, șoferii vor plăti acum cu 20 de lei în plus. De asemenea, pentru amenzi care pot aduce 20 de puncte, costul suplimentar se ridică la 400 de lei.

În contextul noilor măsuri, șoferii trebuie să fie mai atenți la respectarea regulilor de circulație, deoarece costurile sancțiunilor au crescut semnificativ.

Deși limitele de viteză în localități au rămas, în general, neschimbate, există situații în care acestea pot varia. Limitele pot fi mai mari sau mai mici, în funcție de deciziile autorităților locale. Este important ca șoferii să fie atenți la indicatoarele rutiere care indică limitele de viteză specifice.

Vezi și: Codul Rutier 2024 vine cu amenzi de până la 3.300 de lei. Poți să rămâi și fără numerele de înmatriculare la mașină

Limită de viteză redusă și amenzile pe care le poți lua

Vezi și: Schimbări Cod Rutier 2024: permis valabil doar 5 ani pentru acești români. Cine va trebuie să-și schimbe carnetul după 15 ani

  1. Zone cu limită de 30 km/h: În localități precum Românești, există acum mai multe tronsoane unde viteza este limitată la 30 km/h, în special în zonele cu treceri pentru pietoni. Încălcarea acestei limite, chiar și cu 41 km/h, poate atrage amenzi, iar șoferii riscă să fie sancționați cu 2-3 puncte și amenzi între 330 și 495 de lei.
  2. Zone cu limită de 15 km/h: În orașe, există și zone unde viteza maximă este limitată drastic la 15 km/h, fie din cauza lucrărilor, fie din apropierea spitalelor sau grădinițelor. Depășirea cu peste 25 km/h a limitei legale în astfel de zone poate implica amenzi substanțiale, ajungând până la 825 de lei.
  3. Avertismente și sancțiuni: În general, Poliția Rutieră acordă avertismente în cazurile de depășire a limitei cu mai puțin de 10 km/h. Cu toate acestea, nu este o regulă strictă, iar sancțiunile pot fi aplicate mai ales dacă sunt constatate și alte încălcări ale regulilor.

Vezi și: Codul Rutier 2024 vine cu amenzi de până la 6.600 de lei pentru șoferii români. Totul pleacă de la ITP, pierzi și certificatul de înmatriculare

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele