08 aug. 2024 | 10:49

Cod roșu pe burse: Economiile de-o viață pot scădea drastic, avertizează experții

ACTUALITATE
Cod roșu pe burse: Economiile de-o viață pot scădea drastic, avertizează experții

Bursele internaționale au deschis pe roșu luni dimineața, declanșând panică în rândul investitorilor.

Economistul Radu Georgescu a explicat această situație alarmantă, parafrazându-l pe Warren Buffet, cel de-al treilea cel mai bogat om din lume, care a comparat piețele de capital cu sălile de păcănele, unde majoritatea jucătorilor își pierd banii.

Bursele, „săli de păcănele”?

Radu Georgescu a primit un apel la primele ore ale dimineții: „Ai văzut ce este pe bursă? Toate bursele sunt pe minus. Lumea este panicată”. În timp ce se afla în satul Peștera, unde viața se desfășura liniștit, Georgescu a deschis laptopul și a observat că acțiunile marilor companii precum Nvidia, Tesla și Amazon au scăzut semnificativ, cu până la 20% în doar două zile.

„Warren Buffett spune că bursele s-au transformat în săli de păcănele și că 90% dintre oameni pierd banii investiți la bursă”, a adăugat Georgescu.

Această afirmație se referă la un fenomen de comportament asemănător cazinoului pe piețele financiare, unde investitorii sunt atrași de promisiunea câștigurilor rapide, dar sfârșesc prin a pierde sume mari de bani.

Buffet, într-o scrisoare anuală către acționari, a menționat că piețele de capital se comportă acum mai mult ca un cazino decât în trecut și că investitorii sunt tentați zilnic să joace „jocuri de noroc” financiare.

Evoluția investițiilor pe termen lung

Pentru a sublinia riscurile investițiilor pe bursă, Georgescu a făcut o simulare a evoluției acțiunilor unor mari companii din ultimii 20 de ani. De exemplu, acțiunile General Electric au scăzut cu 50%, Cisco cu 35%, iar Intel cu 70% între august 2004 și august 2024. Cele mai dramatice scăderi au fost înregistrate de Citi și Vodafone, ale căror acțiuni au scăzut cu 90% în aceeași perioadă.

„Dacă în august 2004 aveai 1.000 de dolari investiți la bursă în primele 5 companii din lume, acum ai fi avut doar 300 de dolari”, a concluzionat Georgescu, subliniind astfel volatilitatea și riscurile pieței de capital pe termen lung.

Ca sfat final, economistul a menționat recomandarea lui Warren Buffet de a investi în indicele Dow Jones, considerat de Buffet singura cale sigură pentru a nu pierde bani pe bursă. Acest sfat vine într-o perioadă în care Buffet însuși a vândut acțiuni în valoare de peste 90 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2024, inclusiv acțiuni Apple și Bank of America, semnalând o mișcare precaută într-o perioadă incertă pentru piețele financiare.