08 ian. 2024 | 06:30

Cine primește pensia de urmaș în România. Cum se calculează, cât trebuie să fii căsătorit

ACTUALITATE
Cine primește pensia de urmaș în România. Cum se calculează, cât trebuie să fii căsătorit

Foarte mulți pensionari români ajung la un moment dat să depindă de pensia de urmaș, care survine după decesul partenerului. Aceasta poate funcționa și ca o mână de ajutor pentru tinerii români, atâta timp cât mai urmează o formă de învățământ.

Pe lângă pensiile speciale și cele bazate pe contributivitate, în România mai există câteva pensii acordate lunar, unele pe perioadă limitată, altele până la finalul vieții. Una dintre cele mai populare din ultima categorie este pensia de urmaș, dar aceasta vine la pachet cu o serie importantă de reguli.

Citește și: ”Am întâlnit și pensionari fericiți”. Unde sunt cele mai mari pensii din România, județele privilegiate, cele cu probleme. Unde sunt sărmanii

Pensia de urmaș – regulile pe care să le ai în vedere

În România, pensia de urmaș se acordă soțului supraviețuitor pe toată perioada vieții sale, dar doar începând cu atingere vârstei standard de pensionare. Momentan, aceasta este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Un alt detaliu esențial ține de durata căsniciei. Trebuie să fie de peste 10 ani, altfel nu primești pensia de urmaș, iar dacă este între 10 și 15 ani, vor exista penalizări. Practic, nu primești pensia de urmaș în forma integrală.

De la 10 la 15 ani de căsătorie, pensia de urmaș se diminuează cu 0,5% pe lună, pentru un total de 6% pe an. Într-o situație foarte particulară, pensia de urmaș de acordă și după doar un an de căsnicie, dar doar dacă soțul este invalid de gradul I sau II, independent de vârstă. De asemenea, se poate acorda și în cazul decesului soțului susținător, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, cu condiția ca acesta să nu obțină venituri lunare din activități dependente.

Citește și: Toți pensionarii trebuie să știe detaliile importante din noua lege a pensiilor. Ce se întâmplă din ianuarie, dar din septembrie

Pensia de urmaș acordată copiilor

Copiii pot beneficia de pensie de urmaș în România cu o singură condiție, aceea de a depune anual o adeverință prin care să ateste că urmează cursurile școlii sau ale universității. În ceea ce privește vârsta maximă a copiilor până la care aceasta se acordă, nu poate depăși 26 de ani, cu condiția ca recipientul să continue studiile într-o formă de învățământ acceptată de legislația în vigoare. Altfel, se acordă până la 16 ani. De asemena, se mai acordă pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta apare până la împlinirea vârstei de 16 ani sau 26 de ani, respectiv.

Cuantumul pensiei se stabilește după numărul urmașilor îndreptățiți după cum urmează:

  • pentru un singur urmaș – 50%;
  • pentru 2 urmași – 75%;
  • pentru 3 sau mai mulți urmași – 100%.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele