26 mart. 2024 | 06:01

China interzice folosirea procesoarelor AMD și Intel în instituțiile publice. Motivul din spatele deciziei bizare

ACTUALITATE
China interzice folosirea procesoarelor AMD și Intel în instituțiile publice. Motivul din spatele deciziei bizare

China a introdus noi directive care interzic utilizarea procesoarelor americane de la AMD și Intel în calculatoarele și serverele guvernamentale, informează Financial Times.

Noul regulament blochează, de asemenea, utilizarea sistemului de operare Microsoft Windows și a produselor străine de bază de date în favoarea soluțiilor domestice, marcând cea mai recentă mișcare într-un război comercial tehnic de lungă durată între cele două țări.

China intră „în război” cu tehnologia non-chineză

Agențiile guvernamentale trebuie acum să folosească înlocuitori „siguri și fiabili” de origine internă pentru cipurile AMD și Intel. Lista include 18 procesoare aprobate, inclusiv cipuri de la Huawei și compania sprijinită de stat Phytium, ambele interzise în SUA.

Noul regulament, introdus în decembrie și implementat recent în tăcere – ar putea avea un impact semnificativ asupra Intel și AMD.

China a reprezentat 27% din vânzările de 54 miliarde de dolari ale Intel anul trecut și 15% din veniturile de 23 miliarde de dolari ale AMD, potrivit FT. Cu toate acestea, nu este clar câte cipuri sunt folosite în sectorul guvernamental față de sectorul privat.

Aceste mișcări sunt cele mai agresive ale Chinei până în prezent pentru a restricționa utilizarea tehnologiei construite în SUA. Anul trecut, Beijing a interzis firmelor domestice utilizarea procesoarele Micron în infrastructura critică.

Nici SUA nu sunt mai prejos

Între timp, SUA au interzis o gamă largă de companii chinezești, de la producători de cipuri până la companii aero-spațiale.

Administrația Biden a blocat, de asemenea, companii americane precum NVIDIA de la vânzarea de cipuri AI și alte cipuri către China.

SUA, Japonia și Olanda au dominat fabricarea procesoarelor de vârf, iar acele națiuni au convenit recent să îngusteze controalele privind exportul mașinilor de litografie de la ASL, Nikon și Tokyo Electron.

Cu toate acestea, companiile chineze, inclusiv Baidu, Huawei, Xiaomi și Oppo, au început deja să proiecteze propriile  semiconductoare pentru a se pregăti pentru un viitor în care nu ar mai avea nevoie să importe cipuri din SUA și alte țări.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele