China ”ia fața” SUA la cel mai important capitol. Ce au reușit să revoluționeze
Occidentul nu mai poate ignora avansul tehnologic al Chinei.
China a demonstrat în ultimii ani că este capabilă să reducă semnificativ decalajul tehnologic faţă de Statele Unite şi Europa, avertizează Brad Smith, preşedintele Microsoft. Vorbind în cadrul conferinţei Web Summit de la Lisabona, acesta a subliniat că percepţia conform căreia China rămâne în urmă în privinţa tehnologiilor este greşită.
„Cred că unul dintre pericole este că oamenii care nu merg în China au impresia că aceştia sunt în urmă în privinţa tehnologiilor. Dacă mergi acolo vei vedea cât de multe fac”, a declarat Smith.
Liderul Microsoft consideră că în anumite domenii, China este deja foarte aproape de nivelul tehnologic al Statelor Unite sau Europei, dacă nu chiar egală.
Progresul rapid al Chinei este susţinut de investiţii masive în cercetare şi dezvoltare, dar şi de politicile care promovează inovaţia în industrii precum inteligenţa artificială, semiconductoarele şi tehnologia 5G. În acest context, Smith prognozează că o competiţie directă între companiile tehnologice americane şi cele chineze este inevitabilă în viitorul apropiat.
Europa, SUA şi nevoia unei strategii comune
Pe măsură ce China avansează, Smith a evidenţiat necesitatea ca ţările europene să colaboreze strâns cu Statele Unite pentru a rămâne competitive. În opinia sa, această colaborare ar putea accelera progresul tehnologic occidental şi ar putea crea un echilibru în competiţia globală.
„Este esenţial ca Europa şi SUA să lucreze împreună pentru a crea şi răspândi tehnologiile viitorului”, a declarat liderul Microsoft.
Parteneriatul transatlantic devine cu atât mai relevant în contextul în care transferurile tehnologice între SUA şi China sunt tot mai limitate din cauza tensiunilor geopolitice crescânde.
Conform lui Brad Smith, în prezent, orice companie americană care doreşte să opereze în China trebuie să se conformeze cerinţelor guvernului chinez, dar şi să îşi menţină activităţile în conformitate cu reglementările stricte ale autorităţilor americane. Această situaţie complexă face ca mediul de afaceri să devină din ce în ce mai dificil pentru companiile din sectorul tehnologic.
Concurenţă tehnologică şi tensiuni geopolitice
Declaraţiile lui Brad Smith vin într-un moment în care relaţiile dintre China şi Occident sunt marcate de incertitudine. De la restricţii în comerţul cu cipuri până la sancţiuni asupra companiilor chineze, tensiunile politice complică accesul la tehnologiile de ultimă generaţie de ambele părţi.
În timp ce SUA şi Europa caută să îşi consolideze poziţia prin investiţii masive în tehnologie, China continuă să îşi extindă influenţa globală, mai ales prin programe de dezvoltare economică, precum Iniţiativa Belt and Road.
În faţa acestor schimbări rapide, este clar că viitorul competiţiei tehnologice va redefini echilibrul de putere economică globală. Occidentul are nevoie urgentă de o strategie unificată pentru a rămâne un lider în inovaţie şi dezvoltare, altfel riscă să piardă teren în faţa unei Chine tot mai puternice.