04 sept. 2024 | 13:12

China dezvăluie cea mai detaliată hartă a planetei Marte: Cum arată Planeta Roșie, în detaliu

ACTUALITATE
China dezvăluie cea mai detaliată hartă a planetei Marte: Cum arată Planeta Roșie, în detaliu
Prima hartă a planetei Marte cu o rezoluție fără precedent

China a făcut un pas important în explorarea spațială, publicând o hartă a planetei Marte cu o rezoluție fără precedent, care ar putea schimba modul în care înțelegem Planeta Roșie. Harta a fost realizată de o echipă de cercetători de la Academia Chineză de Științe și Observatorul Astronomic Național din China, iar rezultatele au fost publicate în revista științifică Science Bulletin.

O rezoluție fără precedent pentru Marte

Harta publicată de cercetătorii chinezi se remarcă prin detalii excepționale, având o rezoluție spațială de 76 de metri per pixel și una orizontală de 68 de metri per pixel, ceea ce o transformă în cea mai amănunțită hartă a planetei Marte realizată vreodată. Aceste date de înaltă rezoluție au fost obținute în cadrul misiunii Tianwen-1, lansată în 2020, care a trimis pe Marte roverul Zurong, o sondă de aterizare și 14 instrumente științifice, dar și o sondă orbitală care a capturat imagini de pe orbită.

Planeta Marte, Foto: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), J. Bell (ASU), and M. Wolff (Space Science Institute)

Până la data de 25 iulie 2022, sonda orbitală a realizat 284 de zboruri în jurul planetei Marte, timp în care a obținut 14.757 de imagini cu ajutorul camerei MoRIC (Moderate Resolution Imaging Camera). Aceste imagini, combinate cu datele furnizate de spectrometrul mineralogic MMS (Mars Mineralogical Spectrometer), au permis obținerea unor imagini la o rezoluție fără precedent. Acestea oferă o imagine detaliată a suprafeței marțiene, relevând atât morfologia acesteia, cât și structurile geologice de pe planetă.

Implicațiile hărții pentru viitoarele misiuni spațiale

Publicarea acestei hărți detaliate vine la doar câteva luni după ce China a făcut public cel mai amănunțit atlas geologic al Lunii. Noua hartă marțiană nu doar că depășește în detalii orice altă hartă realizată până acum, dar și corectează culorile de pe suprafața planetei, oferind o reprezentare mult mai realistă comparativ cu hărțile anterioare, care erau în mare parte alb-negru sau aveau o rezoluție mult mai scăzută.

Această realizare este importantă nu doar pentru cercetătorii chinezi, ci și pentru comunitatea internațională, inclusiv pentru NASA. Harta ar putea juca un rol crucial în planificarea viitoarelor misiuni pe Marte, atât cele robotizate, cât și cele cu echipaj uman. Având în vedere că primele misiuni cu echipaj uman spre Marte sunt programate pentru anii 2030-2040, harta detaliată realizată de chinezi ar putea fi un instrument esențial în pregătirea și desfășurarea acestora.

Hartă chineză a planetei Marte. Credit: Jin Liwang / Xinhua News / Profimedia

Astfel, această colaborare internațională tacită între China și alte agenții spațiale ar putea accelera semnificativ explorarea și, în cele din urmă, colonizarea Planetei Roșii. Harta va fi un reper important în urmărirea potențialelor resurse marțiene și a zonelor optime pentru asolizare, oferind detalii esențiale pentru planificarea acestor expediții ambițioase.