17 ian. 2024 | 12:55

Cercetătorii chinezi au clonat cu succes o maimuță. Știința, pe cale să depășească un prag important

ACTUALITATE
Cercetătorii chinezi au clonat cu succes o maimuță. Știința, pe cale să depășească un prag important

Cercetătorii din China au reușit să cloneze cu succes o maimuță rhesus, care a supraviețuit mai mult de doi ani după naștere.

Vezi și: Noul algoritm de inteligență artificială de la Microsoft îți poate clona vocea din trei secunde de audio

ReTro, maimuța clonată de oamenii de știință din China

Pe baza acestei realizări, cercetătorii susțin că metodele nou descoperite ar putea oferi o „strategie promițătoare pentru clonarea primatelor”, în viitor.

Numele său este ReTro, după una dintre tehnicile folosite în crearea sa: înlocuirea trofoblastului, iar aceasta este prima dată când o maimuță rhesus este clonată.

În 1997, o maimuță rhesus clonată, numită Tetra a fost creată de către oamenii de știință americani folosind o tehnică numită despicarea embrionului, prin care un embrion de macac în stadiu incipient a fost împărțit în mai multe tranșe, creând un set de gemeni genetic identici.

În acest ultim studiu, cercetătorii de la Academia Chineză de Științe și Universitatea Academiei Chineze de Științe au reușit să cloneze cu succes o maimuță rhesus mascul, printr-o tehnică mai complexă, cunoscută sub numele de transfer nuclear de celule somatice (SCNT).

SCNT este aceeași tehnică care a fost folosită pentru a clona numeroase specii de mamifere, inclusiv atunci când vorbim de celebra oaie Dolly, precum și șoareci, nurci, iepuri, câini, porci, capre, vaci, etc.

Vezi și: Aceste albine se pot clona, ca să nu moară niciodată

Cât de aproape suntem de clonarea umană

Prin crearea maimuței ReTro, echipa a reușit să evidențieze anomalii în modul în care informația genetică poate fi citită de embrionul clonat în dezvoltare și de placenta sa.

Cu fiecare nou studiu de acest fel, în parte, criticii se întreabă adesea dacă nu cumva suntem pe o pantă alunecoasă spre clonarea umană.

Noul studiu nu abordează aceste dileme morale delicate. Științific vorbind, mai sunt câțiva pași de făcut înainte ca oamenii să devină subiecți.

De exemplu, oamenii de știință nu au reușit încă să cloneze vreun cimpanzeu sau o gorilă.

Vezi și: Prima clonă din istoria ştiinţei ar fi împlinit 19 ani [VIDEO]

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele