07 mai 2024 | 12:01

Cel mai mic mamifer din lume a trăit acum 53 de milioane de ani VIDEO

ACTUALITATE
Cel mai mic mamifer din lume a trăit acum 53 de milioane de ani VIDEO

Potrivit unui studiu recent, cel mai mic mamifer din lume a trăit acum aproximativ 53 de milioane de ani și semăna probabil cu cel mai mic mamifer de astăzi.

Când era dinozaurilor a luat sfârșit, odată cu sosirea Chicxulubului, nișele vacante lăsate în urma lor au fost teren liber pentru mamiferele care și-au făcut loc în vârf. În acea perioadă, am văzut specii incredibile evoluând, cum ar fi cel mai mare mamifer care a existat vreodată – Paraceratherium – dar cine deține titlul de cel mai mic mamifer din lume?

Cel mai mic mamifer care a existat vreodată

Indiferent dacă sunteți interesați de cel mai mic mamifer care a trăit vreodată sau de cel mai mic mamifer în viață astăzi, toate par a avea un aspect asemănător cu șoarecele.

Un insectivor timpuriu din Eocenul timpuriu deține titlul de cel mai mic mamifer văzut vreodată pe Pământ. Cel puțin, până când oamenii de știință descoperă altul. Batodonoides vanhouteni era un mamifer asemănător cu un șoarece care a trăit acum aproximativ 53 de milioane de ani, cunoscut pentru că avea dinți care indicau o dimensiune a corpului mai mică decât orice alt mamifer cunoscut științei.

A fost identificat pentru prima dată în Wasatchian din Wyoming și în Formațiunea Uintană din California, în 1998. Aria sa de răspândire este greu de estimat, deoarece dinții sunt atât de mici (mai mici de un milimetru), încât probabil au rămas nedetectați în unele metode folosite pentru a preleva substratul.

Oamenii de știință din spatele descoperirii au estimat că avea probabil o greutate de 1,3 grame, concluzionând că „B. vanhouteni este cel mai mic mamifer terestru cunoscut până acum și foarte probabil cel mai mic dintre toate mamiferele – chiar și mai mic decât chiropteranul C. thonglongyai. Aceasta ne lasă cu o întrebare – care este limita inferioară a mărimii mamiferelor?”.

Cel mai mic mamifer din lume astăzi

Șoarecele etrusc, Suncus etruscus, este cel mai mic mamifer din lume astăzi. Adulții cântăresc între 1,8 și 3 grame, iar lungimea corpului lor este de 35 până la 48 de milimetri, ceea ce îi face de aproximativ 20 de ori mai ușori decât un șoarece obișnuit.

Șoarecele etrusc

Fiind atât de mici înseamnă că chiar și o lăcustă reprezintă o masă considerabilă, ceea ce este bine, pentru că șoarecii etrusci trebuie să mănânce de opt ori greutatea lor corporală în hrană zilnic. Pentru a face față unui astfel de apetit masiv, ei au evoluat simțuri care i-au adus în atenția seriei Super/Natural a National Geographic.

Aceste simțuri includ capacitatea de a lovi de 12 ori mai repede decât clipitul ochiului și capacitatea de a simți mediul înconjurător datorită unui mănunchi de mustăți super-sensibile care compensează vederea și auzul lor comparativ mai slabe. Cel mai bine, atunci când au pui, mamele îi transportă în siguranță de la punctul A la punctul B, formând un fel de șir indian, fiecare șoarece prinzându-se de baza cozii șoarecelui din față.