23 sept. 2024 | 09:56

Cel mai important motiv să nu te muți în America. Serviciul gratuit din România, un exemplu pentru americani

ACTUALITATE
Cel mai important motiv să nu te muți în America. Serviciul gratuit din România, un exemplu pentru americani
Sistemul de sănătate din SUA, cel mai slab dintre țările bogate

Un nou raport realizat de Commonwealth Fund aduce vești deloc îmbucurătoare pentru Statele Unite. Conform acestui studiu, sistemul de sănătate american se află într-o „clasă de sine stătătoare”, dar nu într-un sens pozitiv. Dintre cele zece națiuni bogate evaluate, SUA s-a clasat pe ultimul loc sau penultimul în aproape toate categoriile analizate.

Printre țările incluse în studiu se numără Australia, Canada, Franța, Germania, Olanda, Noua Zeelandă, Suedia, Elveția și Marea Britanie. Comparativ cu acestea, americanii au cele mai scurte și bolnăvicioase vieți și se confruntă cu cele mai multe decese evitabile la vârste tinere. Reginald D. Williams II, vicepreședinte al politicii de sănătate internațională la Commonwealth Fund, a declarat că „alte națiuni și-au satisfăcut cu succes nevoile de sănătate ale populațiilor lor, însă sistemul de sănătate al SUA continuă să rămână mult în urmă.”

Lipsa asigurării universale, cauza principală

Una dintre principalele diferențe dintre SUA și celelalte țări bogate este lipsa unei asigurări universale de sănătate. Raportul subliniază acest lucru ca fiind un factor major în clasarea slabă a Americii în categoria „acces la îngrijire”. Aproximativ 26 de milioane de americani nu au deloc asigurare medicală, iar un sfert din populație nu își poate permite îngrijirile necesare în momentul în care au nevoie de ele.

Această problemă nu este o noutate. Este bine documentat faptul că americanii sunt mult mai predispuși să evite îngrijirile medicale din cauza costurilor, comparativ cu cetățenii altor națiuni bogate. Un alt raport din 2023 a constatat că aproape jumătate dintre adulții americani au întâmpinat dificultăți în a plăti o factură medicală în ultimul an, prețurile ridicate la medicamentele salvatoare, precum insulina, devenind un punct de mobilizare pentru susținătorii pacienților și reformele în sănătate.

În timp ce acest fenomen afectează toate categoriile de venit din SUA, raportul subliniază că este mult mai grav pentru persoanele cu venituri mici. În ceea ce privește echitatea în sănătate, SUA se află pe penultimul loc, cu mulți americani cu venituri mici raportând că îngrijirile medicale sunt inabordabile. Chiar și atunci când aceștia reușesc să acceseze servicii medicale, acestea sunt, de multe ori, neregulate și însoțite de discriminare din cauza rasei sau etniei.

Sistem scump și ineficient

Ceea ce face situația și mai gravă este că, în ciuda tuturor problemelor, sistemul american de sănătate nu este nici mai ieftin, nici mai eficient. Din contră, atât pacienții, cât și furnizorii de servicii medicale sunt nevoiți să navigheze printr-o birocrație complexă de plăți, asigurări și procese de apel, plătind mai mult decât oricare altă țară din raport pentru acest „privilegiu”.

În 2022, SUA a cheltuit peste 16% din PIB pe sănătate, un procent care ar putea depăși 20% până în 2035, potrivit raportului. Comparativ, celelalte țări analizate cheltuiesc mai puțin de 12% din PIB pentru sănătate. Cele mai bune rezultate din raport – Australia și Olanda – au fost obținute de țările care au cheltuit cel mai puțin procentual din PIB pe sănătate.

Raportul sugerează o reformă majoră a sistemului de sănătate american, inclusiv politici care să extindă acoperirea medicală pentru a elimina numărul celor neasigurați și să asigure un nivel minim de îngrijire indiferent de venit. De asemenea, sunt necesare investiții mai mari în furnizorii de îngrijire primară și soluționarea consolidării excesive a resurselor medicale, care duce la creșterea prețurilor la asigurări.

„Raportul arată că, prin adoptarea unor strategii dovedite și investiții inteligente, America își poate îmbunătăți sistemul de sănătate pentru a răspunde mai bine nevoilor cetățenilor săi”, a concluzionat Williams.