13 mai 2024 | 17:13

Cel mai colorat oraș din Europa se află la doar o oră de România! Este ireal de frumos, puțini știu de acest paradis

TUTORIALE
Cel mai colorat oraș din Europa se află la doar o oră de România! Este ireal de frumos, puțini știu de acest paradis

Situat în Europa, foarte aproape de perla insulară venețiană, te invităm să faci o incursiune în cel mai colorat oraș din Europa. Orașul se află la doar o oră de România, iar cei care au ajuns aici spun că este ireal de frumos, dar puțini știu de acest paradis.

Borano, cel mai colorat oraș din Europa

Pentru turiștii care vizitează des Italia, nu mai este un secret această mică insulă situată foarte aproape de Veneția, făcând parte dintr-un grup de trei mici insule care împart zona cu celebrul oraș plutitor, pe lângă Murano și Torcello.

Dacă te decizi să ajungi aici, îți spunem din start că nu vei avea mult de mers, aflându-se la doar o oră distanță de România. Dar, ceea ce face din această insulă din Italia, Burano, o destinație aparte, este modul în care sunt construite casele de aici.

Cel mai colorat oras din Europa se afla la doar o ora de Romania! Este ireal de frumos, putini stiu de acest paradis

Dacă te vei întreba de ce este considerat a fi cel mai colorat oraș din Europa, răspunsul îl vei găsi în fiecare casă, atât cele situate de-a lungul canalelor, cât și cele de pe zonele de pământ. Toate casele din Burano sunt pictate în nuanțe de la galben intens la roz aprins, de la albastru cerului la roșu și verde.

Micuțul oraș s-a născut din necesitate

Istoria acestui oraș datează de pe vremea când locuitorii din Altino, vechea așezare din care își avea originea Veneția, au scăpat de barbarii care invadaseră zona spre sfârșitul Imperiului Roman de Vest.

Pentru a fugii de hoardele barbare, acești locuitori aveau să se mute pe insulele mai sigure ale lagunei, și anume Mazzorbo, Torcello, Murano, Ammiano, Costanziaco și Burano.

Legătură dintre vechea așezare Altino și Burano, conform izvoarelor istorice, se făcea prin intermediul unei porți, „La Porta Boreana”, de aici venind, de fapt, și numele acestei micuțe insule, Borano.

Legenda caselor viu colorate din Burano

Modul în care arată casele de aici au în spate o poveste și o legendă. Legenda spune că datorită ceții dese care acoperea micuța insulă, mai ales când era vremea extrem de rece, pescarii care mergeau în larg nu reușeau să-și găsească drumul spre casele lor.

Așa se face că fiecare pescar a luat decizia de a-și vopsi casa în culori vii pentru a știi unde să-și tragă barca, mai ales pe timp de ceață.

Cel mai colorat oras din Europa se afla la doar o ora de Romania! Este ireal de frumos, putini stiu de acest paradis

O altă legendă spune că după ce dădeau o tură prin birturile din orașul italian, și sub auspicile lui Bachus, pescarii își găseau cu greu casele, astfel că femeile au luat decizia de a le vopsi în culori vii, pentru ca soții lor să se poată întoarce acasă.

Astăzi, casele sunt la fel, iar turistul care ajunge aici va fi întâmpinat de această paletă extrem de vie, cu fiecare dintre aceste case vopsite. Dar, cei care locuiesc aici nu construiesc fără acordul primăriei locale, iar orice schimbare nu se face fără aprobarea consiliului local din Burano.