15 feb. 2024 | 10:00

Cei mai bogați oameni din lume, după un 2023 foarte dificil. Ce s-a întâmplat cu averile lui Zuckerberg, Musk, Adani și Buffet

ACTUALITATE
Cei mai bogați oameni din lume, după un 2023 foarte dificil. Ce s-a întâmplat cu averile lui Zuckerberg, Musk, Adani și Buffet

Anul 2023 a fost un rollercoaster pentru piețele financiare globale, cu fluctuații dramatice în averile celor mai bogați oameni din lume. În centrul atenției s-au aflat personalități ca Mark Zuckerberg, Elon Musk, Gautam Adani și Warren Buffett, fiecare experimentând schimbări semnificative în valoarea netă, reflectând volatilitatea piețelor și dinamica afacerilor lor.

La începutul anului 2024, Mark Zuckerberg a avut un start fulminant, adăugând impresionante 28 de miliarde de dolari la averea sa în doar câteva ore, după ce Meta a anunțat distribuirea primei sale plăți de dividende. Acest eveniment a culminat cu o creștere de 173% a averii sale în 2023, un an în care Facebook a continuat să atragă noi utilizatori și Instagram a văzut o creștere semnificativă a timpului petrecut de utilizatori pe platformă, în special datorită popularității Reels.

Citește și: Cum s-au îmbogățit miliardarii planetei, de fapt. Cele trei metode din spatele lui Warren Buffett, Mark Cuban și nu numai

Averea lui Elon Musk și Gautam Adani

Elon Musk a avut parte de un an spectaculos, cu Tesla dublându-și valoarea acțiunilor și înregistrând o creștere de 38% a livrărilor de vehicule, până la 1,8 milioane de unități. Aceste realizări i-au adus lui Musk cea mai mare creștere a averii din grup, cu 113,5 miliarde de dolari adăugate la valoarea sa netă, o inversare completă față de anul anterior, când a suferit pierderi semnificative.

În contrast, Gautam Adani a înfruntat cel mai mare declin din rândul miliardarilor, pierzând 56,5 miliarde de dolari după acuzațiile de manipulare a pieței și spălare de bani. Acest declin drastic a redus aproape la jumătate averea magnatului indian, evidențiind vulnerabilitatea afacerilor la atacurile speculative și la rapoartele negative.

Citește și: Cei mai tineri miliardari ai planetei te fac să uiți de Bill Gates, Elon Musk sau Warren Buffett. Cum și-au făcut banii

Cum o duce Warren Buffett

Între timp, Warren Buffett continuă să demonstreze stabilitate și creștere, cu un plus de 9,9 miliarde de dolari la averea sa netă în primele luni ale anului 2024, subliniind capacitatea sa de a naviga prin piețe volatile cu înțelepciune și prudență.

Piața bursieră americană a marcat maxime istorice în 2024, amplificând averile multor miliardari. Meta, în particular, a înregistrat cea mai mare creștere de capitalizare bursieră din istoria Wall Street într-o singură zi, adăugând 196 de miliarde de dolari la valoarea sa de piață, ceea ce a propulsat și mai mult averea lui Zuckerberg.

Totuși, nu toți miliardarii au avut parte de succes în acest an tumultuos. Elon Musk a văzut o prăbușire dramatică a averii sale cu 55,8 miliarde de dolari, pe fondul unor probleme semnificative la Tesla, inclusiv rechemări masive în service și o concurență acerbă pe piața vehiculelor electrice.

Anul 2023 a fost, fără îndoială, unul plin de învățăminte pentru miliardarii lumii, demonstrând încă o dată că averile lor sunt la fel de dinamice ca piețele pe care le navighează. În timp ce unii au reușit să capitalizeze pe oportunitățile apărute, alții au fost nevoiți să înfrunte provocări semnificative, reamintind tuturor că succesul în afaceri este un drum plin de neprevăzut.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele