Cea mai veche bucată de pâine din lume: Câte mii de ani are în spate, ce spun arheologii
O bucată de pâine veche de 8.600 de ani a fost descoperită la Çatalhöyük, un oraș extrem de vechi situat în Turcia de astăzi.
Cea mai „bătrână” pâine din lume
Arheologii au descoperit artefactul în 2021 în timp ce săpau o structură de cuptor la Çatalhöyük. Inițial nu a fost clar ce era reziduul, dar analiza lor a relevat că era vorba despre un aluat copt care probabil a fermentat în jurul anului 6.600 î.e.n.
În mod misterios, pâinea era împachetată într-un stil unic care a permis să fie relativ bine conservată timp de mii de ani.
„Prin documentarea atentă, s-a înțeles că micul și rotundul rezultat spongios în colțul cuptorului era pâine. Faptul că structura era acoperită cu un strat subțire de lut, atât de lemn cât și de pâine, a făcut posibilă găsirea tuturor acestor resturi organice.
A permis să fie conservată până astăzi”, a declarat Dr. Ali Umut Türkcan, șeful delegației de excavație la Universitatea Anadolu, într-un comunicat.
„Testele de radiocarbon efectuate la Centrul de Cercetare Marmara al TÜBİTAK au arătat că mostra noastră poate avea o vechime de aproximativ 6.600 î.e.n”, a explicat Dr. Türkcan.
Çatalhöyük este un sit din Patrimoniul Mondial UNESCO care este considerat unul dintre cele mai vechi centre de urbanizare din lume.
Acesta este cunoscut ca fiind un proto-oraș; avea o populație densă de 8.000 de persoane, dar lipseau multe beneficii ale civilizației.
Çatalhöyük, un oraș unde animalele erau domesticite
Descoperirea oaselor la sit a indicat că animalele erau domesticite la Çatalhöyük, evidențiind o perioadă în care oamenii se îndepărtau de stilurile de viață de vânător-culegător și se îndreptau către agricultura sedentară.
De asemenea, descoperirea pâinii sugerează că au început și să experimenteze cu domesticirea culturilor timpurii de cereale.
„Trebuie să spunem că punctul de plecare al arheologiei alimentare este Anatolia. Çatalhöyük este una dintre opririle foarte importante aici”, a adăugat Türkcan.
Türkcan continuă să descrie descoperirea din Çatalhöyük ca fiind „cea mai veche pâine din lume”. Cu toate acestea, există alte pretendenți la acest titlu în alte părți din Orientul Mijlociu.
În 2018, arheologii au descoperit rămășițele unei pâini plate de 14.400 de ani în Deșertul Negru din nord-estul Iordaniei.
Descoperirea de la Çatalhöyük pare să fie puțin mai sofisticată deoarece este un colac de pâine, nu doar pâine nedospită care a fost coaptă fără agenți de creștere precum drojdia.