24 apr. 2024 | 11:36

Cea mai mare economie a lumii a votat să interzică TikTok. Ce se întâmplă în continuare

ACTUALITATE
Cea mai mare economie a lumii a votat să interzică TikTok. Ce se întâmplă în continuare

Un proiect de lege care ar putea interzice TikTok este acum aproape sigur să devină lege. Senatul american a aprobat o măsură care cere ByteDance să vândă aplicația sau să se confrunte cu o interdicție, în caz contrar.

Legea numită „Protejarea americanilor de aplicațiile controlate de adversari străini” va merge în curând către președintele SUA, Joe Biden, care a declarat că ar semna-o fără să clipească.

Chiar dacă este departe de prima încercare de a forța o interdicție sau o desinvestire a aplicației de social media, proiectul de lege a reușit să atragă mult mai mult sprijin decât tentativele anterioare.

Proiectul de lege a fost introdus în martie și a trecut rapid de Camera Reprezentanților cu un acord bipartisan covârșitor. O versiune ușor modificată a fost aprobată ca parte a unui pachet de legislație de ajutor extern sâmbătă.

Conform termenilor actualizați, TikTok ar avea 12 luni la dispoziție să se despartă de compania mamă ByteDance sau să se confrunte cu o interdicție în magazinele de aplicații și serviciile de găzduire web din SUA.

Compania a numit legea neconstituțională și a indicat că ar monta un atac legal împotriva unei astfel de legi, ceea ce ar putea întârzia și mai mult o eventuală vânzare sau interdicție.

TikTok, în fața unei decizii dificile

TikTok a fost mult timp privită cu suspiciune de către parlamentari și comunitatea de informații. Înainte de voturile din Camera Reprezentanților și Senat, membrii Congresului din SUA au fost informați de oficialii de informații cu privire la presupusa amenințare la securitatea națională creată de aplicație.

Natură exactă a acestor preocupări este încă neclară, deși unii membri ai Congresului au cerut ca detaliile din informări să fie declasificate.

În același timp, unii parlamentari au exprimat scepticism, spunând că amenințarea presupusă creată de TikTok este în mare parte ipotetică.

Grupurile pentru drepturile la liberă exprimare și digitale se opun proiectului de lege

Grupurile pentru drepturile la liberă exprimare și digitale se opun și ele proiectului de lege, remarcând că o legislație cuprinzătoare privind confidențialitatea ar fi o modalitate mai eficientă de a proteja datele personale ale americanilor.

Shou Chew, CEO-ul TikTok, a formulat un argument similar, spunând Congresului anul trecut că o vânzare forțată nu ar rezolva preocupările privind datele despre aplicație.

Totuși, eforturile recente ale TikTok de a strânge opoziție la proiectul de lege s-ar putea să fi avut efecte adverse.

Parlamentarii au criticat compania pentru trimiterea de notificări în aplicație către utilizatori despre proiectul de lege, după ce alertele au generat un val de apeluri către Congres.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele