Ce spune știința despre mitul apei care te scapă de mahmureală: Are legătură hidratarea cu revenirea din alcool?
De-a lungul timpului, unul dintre cele mai populare sfaturi pentru prevenirea mahmurelii a fost să bei multă apă pentru a preveni deshidratarea. Totuși, o nouă cercetare sugerează că acest mit nu este susținut de dovezi științifice. Un studiu recent realizat de o echipă internațională de cercetători, condusă de farmacologul Marlou Mackus de la Universitatea Utrecht, nu a găsit nicio legătură clară între consumul de apă și reducerea intensității simptomelor de mahmureală.
Cercetătorii au analizat date colectate din 13 studii anterioare, încercând să descopere dacă există o corelație între deshidratare și consumul de alcool sau între consumul de apă și gravitatea mahmurelii. Deși consumul de alcool are un efect diuretic asupra corpului, crescând producția de urină și, astfel, riscul de deshidratare, studiile nu au demonstrat că deshidratarea este cauza principală a mahmurelii.
Deshidratarea și mahmureala nu sunt direct legate
Alcoolul stimulează eliminarea apei din organism, iar senzația de gură uscată sau setea sunt frecvent resimțite după o seară de băut. Astfel, pare logic că refacerea nivelului de lichide ar trebui să ajute la prevenirea sau reducerea simptomelor de mahmureală, cum ar fi durerile de cap, greața și senzația de slăbiciune generală.
Cu toate acestea, cercetările nu au putut demonstra că deshidratarea și mahmureala sunt direct legate. Chiar dacă ele apar în același timp, acest lucru nu înseamnă că deshidratarea cauzează simptomele de mahmureală. Astfel, consumul de apă nu va avea un efect semnificativ asupra celor mai neplăcute aspecte ale unei mahmureli.
Unul dintre studiile analizate a implicat 826 de studenți, dintre care unii au încercat să își atenueze mahmureala consumând apă. Totuși, efectul acestui obicei a fost foarte mic. În alt studiu, 29 de participanți cu vârste între 18 și 30 de ani au raportat severitatea mahmurelii și nivelul de sete din ziua următoare după consumul de alcool. Cercetătorii au observat că senzația de deshidratare nu dura la fel de mult ca celelalte simptome ale mahmurelii, precum durerile de cap sau greața.
Consumarea apei nu reduce semnificativ severitatea mahmurelii
Potrivit echipei de cercetători, efectele deshidratării erau, de obicei, ușoare și de scurtă durată, în timp ce mahmureala era mai persistentă. Datele din studii au arătat că consumul de apă în timpul sau imediat după consumul de alcool a avut un efect modest în prevenirea mahmurelii din ziua următoare.
De asemenea, cantitatea de apă consumată în timpul mahmurelii nu a avut o influență semnificativă asupra reducerii severității acesteia sau asupra senzației de sete. Totuși, este important de menționat că studiile analizate au implicat un număr relativ mic de participanți și au abordat diferite aspecte ale mahmurelii, nu neapărat legate direct de consumul de apă ca metodă preventivă.
În concluzie, deși apa poate ajuta la combaterea efectelor deshidratării, nu există dovezi clare că aceasta ar putea reduce celelalte simptome ale mahmurelii. Așa că, data viitoare când bei, este posibil ca un pahar de apă să nu te scape de durerile de cap de a doua zi.