27 ian. 2024 | 18:10

Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol. Ce spun experții

TEHNOLOGIE, ȘTIINȚĂ & DIGITAL
Share
Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol. Ce spun experții

Pentru multe persoane, începerea zilei cu o ceașcă de cafea pe stomacul gol este un ritual îndrăgit, oferind un plus binevenit de energie și vigilență. Cu toate acestea, pentru unii oameni, această practică poate să nu fie atât de inofensivă pe cât pare, în special pentru cei cu stomac sensibil sau afecțiuni gastrointestinale specifice.

Potrivit lui Kim Barrett, profesor de fiziologie și biologie a membranei la Universitatea din California, la Școala de Medicină Davis, persoanele cu stomac sensibil, predispoziție la afecțiuni gastro-intestinale, cum ar fi refluxul gastroesofagian, sau leziuni preexistente ale mucoasei stomacului, cum ar fi ulcere, pot prezenta simptome exacerbate atunci când consumă cafea pe stomacul gol. Acești indivizi trebuie să fie precauți, deoarece aciditatea și proprietățile stimulatoare ale cafelei ar putea duce la disconfort sau agrava problemele existente.

Vezi și: Ce efecte are cafeaua asupra sănătăţii inimii tale, de fapt. Descoperirea care schimbă tot ce ştiai despre asta

Un factor suplimentar de luat în considerare este rolul cofeinei în rutina cafelei de dimineață. Cortizolul, hormonul de stres responsabil pentru răspunsul de luptă sau fugi, este în mod natural la cele mai înalte niveluri dimineața. Pentru unele persoane, cofeina din cafea poate amplifica efectele cortizolului, contribuind potențial la creșterea nivelului de stres. În plus, cortizolul poate crește nivelul de zahăr din sânge, iar pentru persoanele cu diabet zaharat, este recomandabil să asociați cafeaua cu o masă echilibrată de dimineață, care conține atât proteine, cât și carbohidrați, pentru a regla eficient nivelul zahărului din sânge.

Vezi și: La ibric sau la filtru? Care cafea este cea mai sănătoasă, de fapt

Motivul pentru care să nu bei cafea pe stomacul gol

În timp ce cercetările indică faptul că cafeaua poate fi acidă și poate stimula producția de acid din stomac, în general, aceasta nu este o preocupare pentru majoritatea oamenilor. Un studiu care a implicat 8.000 de persoane sănătoase nu a găsit nicio legătură semnificativă între consumul de cafea și tulburările majore ale tractului gastro-intestinal superior, inclusiv ulcere și probleme de reflux. Stomacul este rezistent și bine echipat pentru a se proteja, cu excepția oricăror boli de bază, potrivit lui Barrett.

Pentru cei care doresc să atenueze impactul potențial al acidității cafelei, există câteva sugestii practice. Alegerea unei fripturi mai închise la culoare, care tinde să stimuleze mai puțină secreție de acid din stomac, poate fi o strategie eficientă. S-a descoperit că cafeaua preparată la rece are concentrații mai mici de compuși acizi decât cea fierbinte, oferind o opțiune mai blândă. În plus, adăugarea de lapte sau smântână la cafea poate ajuta la tamponarea acidului din stomac, oferind o experiență mai blândă pentru cei cu stomacuri mai sensibile.

Vezi și: De ce să bei cafeaua cu lapte în fiecare dimineaţă. Studiul care schimbă tot ce ştiai până acum