10 apr. 2024 | 10:21

Ce se întâmplă când trebuie să-ți schimbi cartea de identitate, permisul de conducere și pașaportul. Digitalizarea în România începe de la SMS

ACTUALITATE
Ce se întâmplă când trebuie să-ți schimbi cartea de identitate, permisul de conducere și pașaportul. Digitalizarea în România începe de la SMS

În viitorul apropiat, românii vor beneficia de notificări prin SMS sau e-mail cu privire la expirarea actelor lor, precum cărți de identitate, pașapoarte sau permise auto.

Această inițiativă, inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la capitolul digitalizare și propusă recent într-un proiect de lege în Parlament, va aduce o serie de avantaje semnificative pentru cetățeni, printre care evitarea amenzilor pentru nerespectarea termenelor de actualizare a documentelor. Cu alte cuvinte, te va ajuta să nu uiți că trebuie să îți schimbi documentele.

Cum ar trebui să funcționeze alerta prin SMS sau e-mail

Conform proiectului de lege, instituțiile statului vor fi obligate să transmită notificări către cetățeni cu 90 de zile înainte de expirarea actelor de identitate, folosind mijloacele moderne de comunicare, precum SMS-uri sau e-mailuri.

Senatorul USR Raoul Trifan a explicat că ideea acestui proiect i-a venit după o experiență personală, când a avut o problemă similară într-o țară străină.

El a subliniat că uitarea de a actualiza documentele este o situație întâlnită des și că aceste notificări ar putea preveni astfel de situații neplăcute.

Practica este deja prezentă în alte state din Uniunea Europeană

Inițiativa este inspirată de practici deja existente în alte țări europene și este considerată un pas important spre digitalizare, contribuind la evitarea pierderilor financiare sau a neplăcerilor generate de documentele expirate, cum ar fi pașapoartele, care pot afecta inclusiv călătoriile.

Pentru a implementa notificările prin SMS sau e-mail, autoritățile publice vor iniția procese de colectare a numerelor de telefon și a adreselor de e-mail ale cetățenilor.

În cazul în care datele nu sunt disponibile, oamenii vor fi informați prin poștă, la ultimul domiciliu sau reședință cunoscută.

Fără niciun dubiu, această măsură vine să faciliteze și să simplifice procesul de actualizare a documentelor și să asigure respectarea termenelor legale, reducând riscul de sancțiuni pentru neglijență sau uitare. Secretul este, evident, să fie pusă în practică cum trebuie, nu „românește”.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele