Ce s-a descoperit despre șoferii care iubesc mașinile zgomotoase, cei care le ambalează la semafor. Concluzia îngrijorătoare a cercetătorilor
Un nou studiu publicat în revista Current Issues in Personality Psychology oferă informații intrigante despre legătura dintre pasiunea pentru mașinile zgomotoase și tendințele psihopate. Cercetarea arată că bărbații care iubesc mașinile puternice și sunt dispuși să-și modifice sistemul de evacuare pentru a le face mai zgomotoase tind să prezinte trăsături asociate cu „tetrada întunecată” a personalității, notează CBC.
Ce este tetrada întunecată a personalității?
Tetrada întunecată reprezintă un set de patru trăsături de personalitate disfuncționale, cunoscute pentru impactul lor negativ asupra interacțiunilor sociale:
- Machiavelism: Manipulare controlată și calculată a celorlalți pentru câștig personal.
- Narcisism: Iubire excesivă față de sine, nevoie de atenție și admirație.
- Psihopatie: Cruzime impulsivă, lipsă de empatie și neglijarea sentimentelor celorlalți.
- Sadism: Plăcerea de a provoca durere sau disconfort altora.
Studiul își propune să exploreze legătura dintre mașinile zgomotoase și aceste trăsături de personalitate pentru a înțelege mai bine comportamentele și motivațiile din spatele preferinței pentru vehiculele puternice.
Metodologia studiului
Echipa de cercetători, condusă de Julie Aitken Schermer, a recrutat un eșantion de 529 de participanți, dintre care 52% bărbați și 48% femei, cu o vârstă medie de 18 ani. Participanții au completat un chestionar care includea întrebări despre atitudinea lor față de mașini, dorința lor de a avea mașini zgomotoase și disponibilitatea de a modifica sistemul de evacuare pentru a face vehiculele mai zgomotoase.
Pentru a măsura nivelurile trăsăturilor de personalitate din tetrada întunecată, participanții au completat un test cu 28 de întrebări. Scopul a fost de a identifica legăturile dintre dorința de a avea o mașină zgomotoasă și caracteristicile tetradei întunecate.
Rezultatele studiului
Rezultatele au arătat că participanții de sex masculin aveau o dorință mai puternică decât femeile de a avea mașini zgomotoase și de a-și modifica sistemul de evacuare pentru a le face mai zgomotoase.
Psihopatie: Cercetătorii au observat că bărbații care au exprimat dorința de a avea mașini zgomotoase au obținut scoruri mai ridicate la trăsătura de psihopatie. Julie Aitken Schermer a subliniat: „Se pare că există un dispreț total față de sentimentele și reacțiile celorlalți. Aceasta este partea psihopată care se manifestă și, probabil, se bucură să vadă cum oamenii se sperie.”
Sadism: Modificarea sistemului de evacuare pentru a face o mașină mai zgomotoasă este un comportament deranjant pentru pietoni, alți șoferi și animale la distanță, îndeplinind componenta sadismului. În plus, sunetul puternic sperie oamenii la intersecții, îndeplinind componenta de psihopatie.
Machiavelism și Narcisism: Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că dorința de a deține o mașină zgomotoasă era asociată cu trăsăturile de machiavelism și narcisism, sugerând că unele persoane pot căuta să manipuleze percepția celorlalți și să obțină atenție și admirație prin intermediul vehiculului lor.
Concluzii și implicații pentru autorități
Rezultatele studiului oferă perspective importante asupra comportamentului celor care iubesc mașinile zgomotoase. Deoarece modificările sistemului de evacuare sunt ilegale în unele țări, cercetătorii speră că aceste constatări vor ajuta autoritățile să dezvolte strategii mai eficiente pentru a descuraja aceste comportamente.
„În afară de aplicarea legilor privind aceste modificări auto, rezultatele actuale sugerează că alte tactici, cum ar fi campaniile de informare, pot să nu fie utile”, au scris cercetătorii.
„Este puțin probabil ca cei care obțin scoruri mai mari la psihopatie și sadism să fie influențați de faptul că modificările la sistemul de evacuare ar putea dăuna altora.”
Studiul complet
Studiul condus de Julie Aitken Schermer și echipa sa oferă o nouă perspectivă asupra comportamentelor disfuncționale asociate cu pasiunea pentru mașinile zgomotoase. În timp ce majoritatea oamenilor apreciază vehiculele pentru funcționalitatea lor, cei care caută atenția și admirația prin intermediul sunetului puternic al motorului pot dezvălui trăsături mai întunecate ale personalității lor.
Acest studiu oferă autorităților un motiv în plus pentru a reglementa comportamentele care provoacă disconfort și pericole pentru ceilalți. Poate că este timpul să abordăm și din punct de vedere psihologic de ce unii oameni își doresc mașini atât de zgomotoase, încât deranjează întreaga comunitate.